Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Американски конгресмен заплашва България със санкции заради Северна Македония
Автор: Екип Burgas24.bg 10:59 / 16.01.2022Коментари (9)1438
©
Налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си. Това заяви в интервю за македонската редакция на "Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени, съобщава bTV.

Преди около два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие. По думите ѝ дипломатът така и не е отговорил, което показва неуважение към Конгреса.

В интервюто Тени коментира и темата с нерегистрираната у нас партия ОМО "Илинден“, която се обявява за политически представител на македонското малцинство: "Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително“.

Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи, но те биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, казва още Тени.

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество.

На сайта си тя посочва, че е била единственият американски служител на Генералното консулство на Югославия в Ню Йорк и "поддържа активни отношения със своите приятели и колеги“ от мисията на разпадналата се с кървави етнически конфликти федеративна държава.

Това далеч не е първото ѝ изказване в подкрепа на РСМ. Отворените данни показват, че тя има стандартния профил на консервативен политик от Републиканската партия. По време на последната си кампания тя е била сред най-крупните получатели на дарения от организации, борещи се срещу правото на аборт.

С наближаването на визитата на премиера Кирил Петков в Скопие се активизираха дезинформационните кампании по двустранните въпроси.

През последните дни анонимни сайтове завъртяха фалшивата новина, че зам.-държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял официално да бъде признато македонско малцинство.

Наложи се посолството на САЩ у нас да излезе с официална позиция, че "правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани“.

От македонската редакция на "Гласът на Америка“ са поискали официална позиция от българска страна, като тя е пристигнала на 17 декември. В нея се напомня, че изискванията от националната рамка на Договора за добросъседство не са изпълнени.

"Това е въпрос, който дълбоко засяга самите основи на ЕС и ценностите и принципите, върху които е изграден – като човешките права и недопускането на дискриминация“, пише посланик Стойчев, като подчертава, че "България ще продължи да настоява за гаранции за правата на македонските българи“.



Още по темата: общо новини по темата: 842
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
За кого е детската площадка в Цар Симеоновата градина? За деца или възрастни? Онова,което видях на 14.04.ме възмути много ,но изглежда само мен !
на 17.01.2022 г.
+1
 
 
Тази да внимава , да не я санкционират нея! Да си гледат и да се кахърят конгресменчетата за техните проблеми с Мексико и да стоят по-далеч от България! Голяма бяла птица,такава! :о(((
+1
 
 
Ученаята, дали знае в кой континент се намират България и Македония?А, да май са от Марс!
+1
 
 
ако един проблем неможе да се реши с пари.. то ще се реши с много пари... то стана така че турците са ни по близки от македонците.. бати наглярите, да ни дадат от ЕС едни милиони и да ги пускаме да влизат.. все тая дали са вътре или вън .. все ще ни плюят.
+2
 
 
Тази американска учинайка - конгресмен Клаудия Тени - като е толкова влюбена в РСМ да им коригира знанията им по история и въобще цялото им нагло и високомерно повидение . На времето руснаците ни командваха , от тях поне имахме ползи - изкупуваха ни излишната продукция , даваха ни петрал и оръжие почти без пари и др. , а чичо Сам - налага санкции . Много добре . Ами ще търпим .
0
 
 
Не е зле краварката първо да оправи собствената си държава и тогава да ни дава акъл.Я да каже от кой бардак са пристигнали предците и в хАмерика?
0
 
 
Тези, заради които идват всички проблеми в света, американците, доказват, кой подстрекава и лошите ни отношения с измислената държава Македония. Очевадно е, че те и лакеите им от ЕС са дирегенти на всичко около казуса. За Крим е същата работа.
0
 
 
Гледайте си дементиралия педофил за президент, че май той ви го "санкционирва" всеки ден :) Успех
+8
 
 
Бати боклука .Много взеха да си позволят тея американци.На майната си ,няма нищо общо тук и заповядва кое и как да стане.Ами да си самоналожат санкции за изтребването на цял един народ -индианците, вместо да си врът носа навсякъде.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: