Арестите не спряха Димитър от Босилеград да покаже какво искат българите там

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
16:02 / 28.03.2023
759
77-годишният Димитър Димитров-Треперски от Босилеград смело отстоява интересите на българснкото малцинство в Сърбия. Той не бе допуснат до президента Вучич, тъй като бе задържан в полицията. Но въпреки това измисли начин да се видят плакатите му, които имаше намерение да покаже на сръбския президенент. Димитър е поставил на оградата на своя собствен дом исканията на българите в Западните покрайнини, с настояване да бъдат изпълнени от Белград. Всичко е написано в духа на Сръбската конституция, съобщи за "Фокус" Иван Николов, председател на Културно информационен център "Босилеград".

По този начин Димитър Димитров иска да покаже, че не е сломен, въпреки престояването му с часове в ареста на 11 март. Фасадата на къщата му е украсена още и с портрети на Васил Левски, Христо Ботев и други български революционери.

Всички българи в Босилеград и околностите познават Димитър Димитров - Треперски. Знаят, че той от години съхранява и брани българщината в Сърбия. Нашите сънародници живеят тежко там, в тотално изостаналата икономически българска община, за което "Фокус" информира.

Димитър Димитров е и сред инициаторите за поставяне на паметен знак на загиналите 38 мирни българи, предимно възрастни хора, избити от сърбите в погрома в Босилеградско на 15 и 16 май 1917 г. Паметната плоча е иззета от полицията и до днес властите не позволяват да бъде поставена.

Димитър Димитров открива и възстановява и гробовете на петима български офицери, убити от сърбите през 1913 и се заема с поставянето на паметни плочи, които представляват малък мемориал. Той се грижи и за пространството около паметника на Васил Левски в града.

"На 27 ноември, пред паметника на Левски в Босилеград, Димитър Димитров по свой си начин протестираше срещу подписването на Ньойския договор – на фона на паметника и националното знаме с черната забрадка, с упрек към наследниците на европейските "миротворци" които ни обрекоха на мъчителна агония дори и след като формираното от тях държавно формирование завинаги отиде в небитието.

Тогава къщата му отново осъмна с лозунги в знак на протест срещу Ньойския договор", посочи Иван Николов.

През 2022 година Димитър Димитров от Босилеград възстанови паметника на загиналия на 11 юли 1913 г. в сраженията със сръбската армия в местността Панчин гроб български герой – поручик Генчо Неделчев, командир на 16-а рота от 2-ри Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Паметникът се намира в двора на черквата "Св. Петър и Павел“ в село Божица и е издигнат от съпругата му.

Това е един от малкото запазени до наши дни български войнишки паметници на територията на Босилеградско от 435 български войници и офицери, загинали в боевете срещу сръбската армия от село Караманица до връх Стрешер от 28 юни до 18 юли 1913 година.

Всяка година на 11 юли представители на българските организации в Босилеград, родолюбиви българи и организации и Министерството на отбраната на Република България полагат венци и цветя на паметника.

Очаквайте интервю на "Фокус" със смелия българин от Босилеград  Димитър Димитров-Треперски. 

Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
02.04.2023 Арестуваният Димитър от Босилеград: Та ние си живеем на изконна българска
земя
01.04.2023 Иван Николов, Български културен институт "Босилеград": Още понасяме презрението на сърбите от загубените битки с нас
25.03.2023 Арестуваната учителка от Босилеград: Моята малка дъщеря има право на по-хубав живот
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).