Брюксел ни натиска да санираме блоковете

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
09:07 / 27.11.2014
1650
Брюксел настоява да санираме сградите си, а чужденците, които шофират пияни или с висока скорост у нас, да бъдат наказвани ефективно. Това стана ясно от приетия вчера от ЕК ежемесечен пакет от решения във връзка с установяването на неизпълнение на общоевропейското законодателство от страна на държавите членки на ЕС.

Мотивираните становища за България са в 4 области - енергийна ефективност, пътна безопасност, опазване на околната среда и на единното европейско небе. Съгласно директивата за енергийна ефективност страната ни трябва да има задължителни схеми за саниране на жилищните сгради.

Сред останалите изисквания са енергийни одити на големите компании на всеки 4 години, защита на правата на потребителите при определянето на сметките им за ток и парно, ежегодно обновяване на поне 3% от сградите на централната власт. България, заедно с Унгария, има срок от 2 месеца да разпише това в законодателството си, за да не бъде съдена. Към момента забавянето е от около 6 месеца заради липсата на кворум в 42-рото НС.

Съгласно директивата за обмен на информация за нарушенията на пътните правила страната ни, заедно с Кипър, Люксембург и Словения, трябва да промени закона си така, че да има работещи механизми за идентификация и съдебно преследване на провинилите се чужди шофьори. В момента властите у нас разчитат на доброто желание на европейците да си платят глобите, ако бъдат хванати с превишена скорост или пияни зад волана. Забавянето е с повече от година, а депутатите ни имат срок от 2 месеца да променят Закона за движение по пътищата.

Междувременно МС одобри документ за закриването на 20 от общо 67-те отворени наказателни процедури към страната ни, наложени от ЕК заради липсата на синхрон между нашето и европейското законодателство.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (8)

Още по темата (160):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране
07.02.2024 Валят жалби за безплатното саниране
26.01.2024 Това ще откаже много хора да участват в програмата за саниране
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).