Българска банкерка арестувана в Лондон заради измама за 2 милиарда долара

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
18:23 / 04.01.2019
3093
Българската банкерка е арестувана в Лондон по подозрения в участие в измама за 2 млрд. долара, съобщава Би Би Си, цитирано от Нова тв. Детелина Събева е един от тримата бивши служители на банката "Креди Сюи", за които американските власти предполагат, че са замесени в схема с фирми в Мозамбик.

Освен Събева, в ареста в четвъртък се озовали и двама нейни колеги, както и ексфинансовият министър на Мозамбик. Банкерите са били освободени под гаранция.

Тримата банкери са обвинени в конспирация, нарушаваща антикорупционните закони в САЩ и пране на пари. Това е записано в обвинителен акт на Окръжния съд в Ню Йорк. Магистратите настояват заподозрените да бъдат екстрадирани и съдени в САЩ.

Според прокуратурата, в периода 2013 – 2016 г., чрез серия от трансакции, заподозрените реализирали измамни проекти, като използвали държавни фирми от Мозамбик. По първоначални данни схемата включвала заеми към въпросните компании в африканската страна. Целта е била да бъдат подмамени инвеститори, някои от които – американски граждани.

Част от парите – най- малко 200 млн. долара, замесените получили като подкупи. Такива получавали и членове на правителството в Мозамбик.

От "Креди Сюи" заявяват, че срещу самата банката не са предприемани никакви действия, а заподозрените в престъпления нейни служители са нарушили вътрешните й разпоредби.

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).