ЕК съди България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:27 / 08.11.2018
4231
Европейската комисия обяви, че е внесла иск в Съда на ЕС срещу България заради неизпълнения на правилата относно безопасността на железопътния транспорт. Съобщението идва часове след като цялото ръководство на "Холдинг БДЖ“ подаде оставка. Според Брюксел българското законодателство не гарантира, че разследванията на тежки произшествия и инциденти се извърша от независим орган. 

Този независим регулатор, който не съществува в България, е описан в Директива 2004/49/ЕО и трябва да гарантира, че не е свързан по никакъв начин с железопътните предприятия, управителя на инфраструктурата, органа, налагащ таксите, органа, разпределящ инфраструктурен капацитет, и нотифицирания орган, както и от всяка страна, чиито интереси биха могли да са в противоречие със задачите му. Разследващата институция трябва да може самостоятелно да решава дали да се предприеме разследване на дадено железопътно произшествие или инцидент и да определя неговия обхват и процедурата, която трябва да се следва.

Предупреждение към страната ни е изпратено през октомври 2017 г., но година по-късно България все още не е предприела необходимите законодателни мерки и създаване на такъв независим орган.

В момента жп произшествията в България се разследват от Специализирано звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт, което обаче е под контрола на Министерството на транспорта. Т.е. това звено няма необходимата независимост да пише в своите доклади точните причини и обстоятелства около катастрофите.

Припомняме, че по-рано днес оставки подадоха изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров и другите двама членове на Съвета на директорите - зам.-министърът на транспорта Велик Занчев и финансистът Филип Алексиев. За тяхната оставка се говореше още при смяната на Ивайло Московски, който подкрепяше твърдо Владимиров и Занчев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (231):
18.04.2024 Преминаваме към процедура по пряко договаряне за доставката на 35 влака
17.04.2024 БДЖ вдига цените на билетите, но ще пътуваме ли по-комфортно?
16.04.2024 Скорост от 160 км/ч и хигиена: Какво още обещават от БДЖ?
15.04.2024 Получихме две оферти за доставка на 35 електрически мотрисни влака
15.04.2024 БДЖ: Вдигаме драстично цените на билетите заради разходите ни
29.03.2024 Чудесни новини за БДЖ!
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).