Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фон дер Лайен стартира предизборната си кампания в Атина
Автор: ИА Фокус 15:42 / 07.04.2024Коментари (0)939
©
Председателят на Европейската комисия и кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) за европейските избори Урсула фон дер Лайен обеща да "даде отпор" на крайнодесните "приятели на Путин", които искат да "похитят" бъдещето на Европа, пише Euractiv.

Стартирайки кампанията си за ЕС в Атина по време на събитието по случай 50-годишнината на управляващата в Гърция партия "Нова демокрация" (ЕНП), Урсула фон дер Лайен нападна руския президент Владимир Путин и неговите европейски съюзници.

Тя заяви, че на предстоящите избори за ЕС през юни "нашата обединена и мирна Европа е поставена под въпрос както отвътре, така и отвън".

Очертавайки многобройните заплахи, пред които е изправена Европа в момента, тя заяви: "Русия не само се опитва да заличи Украйна от лицето на земята. Но руската агресия е по-широка: В продължение на години тя предприема хибридни атаки срещу Европа. Независимо дали става дума за кибератаки, манипулиране на социалните медии или инструментализиране на мигрантите."

Тя добави, че "приятелите на Путин тук, в Европа", се опитват да "пренапишат нашата история и да похитят нашето бъдеще, независимо дали под прикритието на популисти или демагози".

"Независимо дали става дума за AfD в Германия, Rassemblement national във Франция, Konfederacja в Полша или други. Имената може да са различни, но целта е една и съща: те потъпкват нашите ценности и искат да похитят нашето бъдеще."

Водещият кандидат на ЕНП за втори мандат начело на Европейската комисия добави: "През следващите дни, седмици и месеци нашата задача е да дадем отпор."

От своя страна гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, който заедно с полския си колега Доналд Туск номинира втората кандидатура на фон дер Лайен в Европейската комисия, заяви, че в Европа няма място за експерименти.

"Имаме ли поле за експерименти и нови приключения като Гърция, като Европа в този момент?", посочи Мицотакис и призова хората да участват в изборите за ЕС.

В речта си Мицотакис се нахвърли срещу опозиционните социалистически и леви партии, като заяви, че икономическата криза в Гърция е продължила по-дълго, защото "популизмът е попречил на съживяването".

Защита на ЕС: Отбраната: "знакът" на бъдещето

По отношение на отбраната фон дер Лайен подчерта, че Европа трябва да увеличи колективните си разходи.

"Европа трябва да харчи повече, да харчи по-добре и да харчи европейски", заяви тя и даде за пример Гърция, която харчи над 2 % от своя БВП за отбрана.

Като изтъкна едно от ключовите си предизборни обещания, тя заяви: "Тъй като войната не е минало в Европа, сътрудничеството в областта на отбраната трябва да бъде белег на бъдещето в Европа. И точно това ще отстояваме в тази кампания."

В икономически план фон дер Лайен отбеляза, че трябва да се стимулира социалната пазарна икономика и конкурентоспособността на Европа, и подкрепи "Зелената сделка", като заяви, че тя превръща борбата с изменението на климата в план за растеж, чиста промишленост и социална справедливост.

"Сега трябва да продължим да подкрепяме нашата индустрия и малките предприятия, за да ги приложим", посочи тя.

Защо Атина?

Според източник на Euractiv от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) изборът на Атина за старт на кампанията й е бил двоен.

Първо, той съвпада с 50-годишнината на управляващата в Гърция партия "Нова демокрация", която в момента е най-силната дясноцентристка партия в ЕС в рамките на ЕНП в национално правителство.

Освен това според източника изборът на Атина е и "символичен", тъй като събитието се провежда в зала "Запейон", където на 28 май 1979 г. Гърция подписва присъединяването си към Европейските общности.

"Като генерален секретар на Европейската народна партия и като грък, за партията, която представлявам, е голяма чест, че Урсула фон дер Лайен ще започне кампанията си за ЕС от Атина", заяви пред Euractiv Танасис Баколас, генерален секретар на ЕНП.



Още по темата: общо новини по темата: 5
06.04.2024 »
06.04.2024 »
30.03.2024 »
27.03.2024 »
01.03.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Закупуване на самолети F-16
Камион прегази дете в Бургаско, роднини пребиха до смърт шофьора
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: