Грета Тунберг: Политиците трябва да започнат да се вслушват в науката

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
23:12 / 30.10.2019
1056
Движението за климата не се нуждае от повече награди. Това, от което имаме нужда, е политиците да започнат да се вслушват в науката", това написа Грета Тунберг в Instagram, отказвайки Скандинавската награда за околна среда. Тя върви с парично възнаграждение от около 40 хил. евро.

Наградата се връчва от 87 членове на Скандинавския съвет, формиран от всички скандинавски държави, включително и дома на Грета - Швеция.

16-годишната активистка благодари на съвета за честта, но не спести критиките си. Тя заяви, че скандинавските държави "се хвалели" с успеха на комбинираната политика срещу промените в климата, но истината била, че "те не са направили нищо".

"В Швеция ние живеем все едно имаме още 4 планети според WWF. Същото важи за целия скандинавски регион. В Норвегия, например, държавата даде рекордна сума пари, за да търси още нефт и газ. Новооткритият завод ще произвежда твърди горива в следващите 50 години. Нефт и газ, които ще генерират 1,3 тона въглеродни емисии", пише Грета и припомня, че именно тези емисии трябва да бъдат във възможно най-малко количество.

"Ние принадлежим към страните, които са способни да направят най-много. И все пак, те не вършат нищо", категорична е Тунберг в поста си в Instagram.

"Докато не започнете да действате според думите на науката, за да спрем покачването на температурата с 2 градуса, няма да приема наградата на Скандинавския съвет, нито сумата от 500 хил. шведски крони", заявява Грета.

Виж коментарите (7)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).