Гръцки икономист: Тръгвам към гръцкото море, ако бях българин

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:28 / 03.07.2020
1265
"QR – кодовете не са проблем. Основният проблем е затварянето на останалите гранични пунктове. За това има няколко причини. "Маказа" е затворен заради карантинираните села в Северна Гърция. Не ми е ясно, защо отново затвориха границата със Северна Македония", заяви икономистът Плутархос Маридакис в ефира на "Здравей, България".

Според него Гърция не е готова да се откаже от туристи, идващи от Сърбия и Северна Македония, тъй като 25% от БВП на страната идва от сектор "Туризъм". За него също е учудващо решението на гръцките власти да затворят някои гранични пунктове. Маридакис е на мнение, че декларациите са полезен ход, тъй като чрез тях властите могат да проследят всички влезли в страната.

"През последните години се наблюдава голям поток от българи към Гърция. Някои от тях дори и инвестират. От гръцка страна също има недоволство срещу решенията", каза икономистът.

Той изрази мнение, че тези мерки ще отпаднат до няколко седмици. Според него на гръцките власти им е нужно време, за да открият правилните мерки за борба с вируса, които да не засягат туризма в страната.

"Хотелиерите работят ден за ден. Всички заявки и запитвания за по-дълъг период или за след 2 месеца са отпаднали. Те очакват хотелите да се пълнят без предварителни заявки", каза още Маридакис.

В Гърция се надяват да няма повече от 30-40% загуби. Според икономиста властите са се справили добре с кризата, предизвикана от коронавируса.

Попитан, ако е българин, дали би тръгнал към Гърция, икономистът заяви: "Разбира се, бих тръгнал веднага. В крайна сметка човек е свободен да избира. Бих ходил и в България – тук има невероятни места".


Виж коментарите (1)

Още по темата (379):
10.07.2021 Засилени проверки по морето
17.06.2021 Ето какви са цените на един от най-скъпите плажове на Балканския полуостров
14.06.2021 Лято или не точно? Над 2300 метра утре - слаб сняг
20.02.2021 Българи купували имоти на морето без кредит
02.01.2021 Хотели край морето са изправени пред масови фалити
22.10.2020 Без български курорти в класация за най-добрите места за почивка в Европа
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).