Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Губернаторът на Ню Йорк легализира "човешкия компост" като еко-френдли погребение
Автор: Иван Христов 15:52 / 05.01.2023Коментари (0)595
©
Губернаторът на Ню Йорк, Кати Хочул, в събота легализира естественото органично намаляване, популярно известно като "човешко компостиране“ или "терамация“, след смъртта, съобщава The Guardian.

Законодателният ход прави щата шестият, който прави това от 2019 г. насам и дава достъп на нюйоркчани до "алтернативен, екологичен метод на погребение, считан за еко-френдли“.

"Но починалите не могат просто да бъдат хвърлени върху купчината компост: останките трябва да бъдат доставени на гробищна корпорация, сертифицирана като съоръжение за органично намаляване, подходящо затворена и вентилирана и не съдържаща батерии, радиоактивен имплант или радиоактивно устройство", пояснява изданието.

Вашингтон стана първият щат, който легализира "човешкият компост““ през 2019 г., последван от Колорадо и Орегон през 2021 г., след това Върмонт и Калифорния по-късно през 2022 г. Законодателството на Ню Йорк, A382, премина през двете събрания през лятото.

В повечето случаи починалият се поставя в полуотворен съд за многократна употреба, съдържащ подходяща постелка – дървени стърготини, люцерна или слама – идеални за микробите да си вършат работата. В края на процеса се получава натрупан кубичен метър почва, богата на хранителни вещества, еквивалентна на 36 торби с пръст, която след това може да се използва като тор.

"Всяко едно нещо, което можем да направим, за да отблъснем хората от бетонни облицовки, луксозни ковчези и балсамиране, трябва да направим и да го подкрепяме“, казва Мишел Ментър, управител на резервата Greensprings Natural Cemetery в центъра на Ню Йорк. Ментър отбелязва, че нейната компания ще обмисли сериозно дали да започне да прилага метода.

Хочул се бе оказала пред политическа дилема по въпроса. Тя каза, че е горда американка от ирландски произход и често е говорила за това как нейните ирландски, католически корени са повлияли на нейния политически възглед.

Католическата конференция на щата Ню Йорк насърчи последователите на църквата да притиснат Хочул да наложи вето на законопроекта. Организацията твърди, че процесът "не осигурява уважението, дължимо на телесните останки“, според Catholic Courier.

"Процес, който е напълно подходящ за връщане на растителни остатъци на земята, не е непременно подходящ за човешки тела“, посочва Денис Поуст, изпълнителен директор на организацията, в изявление.

От друга страна, защитниците от "Ордена на добрата смърт“ призоваха губернатора да положи своя подпис и предложиха поредица от декоративни цветни карти с надписи "Компостирайте ме“ и "Искам да бъда дърво“, които да изпратят на губернатора

Други твърдяха, че хората искат метод на разположение в съответствие с начина, по който са живели живота си. "Кремацията използва изкопаеми горива, а погребението използва много земя и има въглероден отпечатък“, оплаква се Катрина Спейд, основател на Recompose, "зелен“ погребален дом в Сиатъл, който предлага "човешки компост“.

"За много хора превръщането им в почва, която може да се превърне в градина или дърво, е доста въздействащо“, казва Спейд пред AP. Други пионери на "естественото органично намаляване“ предлагат не само услуги за компостиране на хора, зелени погребения и кремация с вода (известна още като аквамация).

Привържениците на тераминацията казват, че процесът е икономичен, както и екологичен, като тялото се трансформира за шест до осем седмици.



Още по темата: общо новини по темата: 7
05.03.2024 »
28.01.2024 »
08.01.2024 »
08.01.2024 »
21.12.2023 »
11.01.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: