Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиционен консултант: Падането на цената на петрола отразява влизането в рецесия
Автор: Живко Кръстев 12:44 / 18.03.2024Коментари (0)1323
©
Миналата седмица в САЩ бяха публикувани данните за малко по-висока инфлация, отколкото се считаше. Това затвърждава виждането сред инвеститорите, че инфлацията няма да падне толкова лесно до нивата, които централните банкери искат. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тази седмица предстои заседание на Федералния резерв в САЩ, на което ще бъдат дадени нови прогнози за ръста на лихвите. "Понижаването на лихвите няма да става толкова осезаемо и бързо в САЩ, колкото пазарът би искал да види. Много е вероятно дори да има някаква ревизия нагоре на прогнозите на банкерите и вместо 4,75 в края на годината лихвата да бъде 5“, заяви Цачев.

Ако това се случи, пазарът вероятно ще реагира негативно, прогнозира експертът.

Инвестицията в държавни ценни книжа не защитава парите от инфлацията. Много малко са финансовите инструменти, които при покачване на инфлацията повишават направената инвестиция, обясни Цветослав Цачев. "В случай, че инфлацията се върне от 3 на 5%, това, че някой е купил в момента на 4% доходност за 10 години, на практика означава, че за тези 10 години ще загуби немалка част от покупателната способност на парите си – повече от 10%“, даде пример той.

Пазарът на криптовалути остава най-рисковата и динамичната част от инвестиционния спектър. "Динамиката там се дължи както на фактори, свързани със самата инфраструктура на биткойн, и на това, че пазарът търси алтернатива на парите, алтернатива на разплащанията, алтернатива на златото. Това са тенденции, които се засилват в последните години с въвеждането на санкции, с политическото и икономическо напрежение между големите страни. Тези фактори предизвикват големия растеж, водят до все по-голямо търсене и биткойнът прави нови рекорди. Но това е много рисков актив и ръстове от 80-100% много често са последвани от много сериозни корекции“, предупреди инвестиционният консултант.

Той отбеляза, че всички суровини в момента са под натиска на очакванията за икономическо забавяне.

В развитите страни се наблюдава намаляване на търсенето на петрол, а това е резултат от забавяне на икономическата активност, обясни Цветослав Цачев. "Търговията в диапазон 70-80 долара все още не е повод за притеснение. Но продължаващото падане на цената на петрола отразява влизането в рецесия. В САЩ вече се усеща забавяне на икономическата активност“, допълни той.

Спадът на цената на петрола обаче не води до същия спад на цената на горивата в процентно изражение. Затова бизнесът и потребителите продължават да усещат инфлационния натиск, отбеляза още експертът.

Проблемите с транспорта в Червено море оскъпяват допълнително и забавят доставките на почти всички стоки и суровини. Той не очаква ескалация на конфликта в Близкия изток, която да има своето отражение върху пазарите. "Видяхме как и ситуацията в Русия и Украйна в някаква степен вече е управляема от гледна точка на ефекта й върху информационните потоци на стоки, суровини и капитали“, допълни Цачев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: