Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивица Дачич: Знаем колко тежки бяха българските фашистки престъпления
Автор: Екип Burgas24.bg 09:31 / 01.12.2020Коментари (7)1377
©
Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич обвини България в извършването на "тежки фашистки престъпления", съобщи БГНЕС. 

Той отправи и заплашителни коментари към македонския премиер Зоран Заев поради казаното от него в интервю, че България е приятелска страна. 

Дачич бе дългогодишен говорител на диктатора Слободан Милошевич, а през последните години, откакто Александър Вучич пое управлението, бе министър на външните работи. 

Пред проправителствената телевизия "Пинк" Ивица Дачич попита "дали сръбската общественост въобще е наясно с намеренията на България". Разговорът започна с откъс от интервюто със Зоран Заев, в който той казва, че България е приятелска държава.

"Зоран Заев не е политически неграмотник. Той много добре знае, че казаното не е истина. Той много добре знае къде продаваше земеделската си продукция - в Сърбия и Югославия, със сигурност не и в България. Но, той има нужда от България", каза Дачич и извади лист хартия и започна да чете без да вдига поглед: При обявяването на независимостта на Македония на 17 ноември 1991 г. македонският парламент не е споменал нито веднъж България. В нито един документ. В декларацията за приемането на Конституцията се говори само за АСНОМ.

След това Дачич с ирония заяви: Ако те смятат, че са българи, че нямат свой език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация бе част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, много добре знаем колко тежки бяха българските престъпления. Това не бе администрация.

Припомняме, че в южната част на Сърбия са Западните покрайнини, където живее българско население. Поради асимилацията и тоталната икономическа изолация през последните 100 г. от над 120 000 души, днес там живеят едва около 20 000.

Ивица Дачич подчерта, че е бил против признаването на Македония с името Република Македония. "Защо трябваше да правим това, след като те признават Косово. Още повече, че целият свят ги наричаше Бивша югославска република Македония", каза още той.

Бившият говорител на Милошевич осъди и казаното от Зоран Заев за бивша Югославия, която разделяше Македония и България. Не приемам твърдението, че Югославия ги е разделила от България. Ето днес няма Югославия какво ви разделя? Ако толкова много искаха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да дойде 2020 г. Не си мислете, че нас ни е жал. Аз обичам Югославия. Обичам социализмът, но денят когато е създадена Югославия, това е един нещастен ден за сърбите.

"Но, не си мислете, че мен ми е жал, че българите и македонците днес ще се прегърнат и ще решават кой е по-голям българин. Мен това въобще не ме интересува. Това, което ме интересува е какво става със Сърбия", каза още Ивица Дачич.

В началото на тази година Дачич говори с изключителна агресия срещу България. Пред държавната телевизия обвини София, че се намесва във вътрешните й работи: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство? Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона.

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е "имало проблем с превода". Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини и каза: "Какво точно иска Ивица Дачич? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза, и още по-малко сръбският и българският народ.

В края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия.



Още по темата: общо новини по темата: 842
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прилепското клане е масов разстрел на привърженици на Методи Шаторов - Шарло и българи от страна на службите за сигурност на Югославия (ОЗНА). Според Коста Църнушанов клането се извършва през 1945 г. по заповед на Цветко Узуновски - Абаз и Светозар Вукманович - Темпо. Така са убити привържениците на Шаторов: Димче Топличанец - Клайнето, шивач, около 43-годишен, потомък на един от героите на "Ножот" (1907 г.); мъж умен, приятен, твърд, обичан; Ордан Дебеламесо, вече възрастен, към 70-годишен, основател на комунистическата партия в Прилеп; Неговия син Х. Йорданов - Дебеломесо, студент; Трайче Електротехника от с. Селце; Кице Кюркчиев, също един от основателите на партията в града, възпитател на много партийни кадри. При опит за арестуването му той се самоубил. Отделно като българи са разстреляни и следните лица[1]: Александър Хаджиздравев, юрист, потомък на възрожденското семейство Хаджиздравеви. Застрелян е на улицата. Чичо му Панче Хаджиздравев, завършил Физико-математическия факултет в Лиеж, бивш български учител в турско време, от дълбока скръб за любимия си племенник и тежко разочарован от новия поход срещу българщината, се самообесва с думите: "По-добре ужасен край, отколкото ужаси без край!" Христо (Ицко) Иванов Сърчар, търговец на стъклария, застрелян пред вратата на собствения му дом от д-р Дулян от Ресен, зъболекар, женен за французойка, голям злодей. Търсил е и сина му Кирил Христов Иванов, също проявен българин, но той успял да избяга и бива осъден задочно на смърт. Илия Ристески Лажо, шивач и също проявен българин от народа, обесен. Дончо Северски от с. Варош, край Прилеп, бивш дългогодишен организационен четник, кмет в едно сърбоманско село в Прилепско. Никола Стоянов - Мамин Кольо, шивач, активен българин, критикувал насилията над българщината от страна на сърбоманите партизани. Миро Симоновски, 65-годишен мъж, кмет на албанското с. Десово, роднина на Димитър Талев (зет от братовчедка) - обесен лично от Вера Ацева. Илия Оровчанец - Никодинец Ицко Радески Милан Гюрлуков - деец на ВМРО. Източник: Църнушанов, Коста, "Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него", Унив. изд. "Св. Климент Охридски", София, Има мнения, че данните за тях са подадени на ОЗНА от другаря Трайчо Костов.. виден антифашист, в последствие обесен от другарите му антифашисти заради отклоняване от идеите на едни други по-големи братя-антифашисти..
0
 
 
Сръбски политик да говори за политически престъпления - огромно лицемерие и наглост.
0
 
 
За това ли сте избили над 150 000 българи
0
 
 
Сърби го този олигофрен, толкова го сърби, че чак го боли
+1
 
 
Понеже го вълнува Сърбия ,може да си даде сметка до какво доведе разпада на Югославия. Подпирачката им умря и те се изсулиха на парчета. Беше говорител на един кух политически кретен,който стопи Сърбия до един вилает. Сите сърби под една круша...Бранислав Нушич. И тоя олигофрен още живее с Югославия. Да му напомня,че и Войводина ще и дойде реда ,а един ден като тръгнат за ЕС,ще минат през ревизия на Ньойския договор. 99 г.минаха. Може да са останали 0,26% българи,но земята си е наша.
Aнонимен
на 01.12.2020 г.
0
 
 
И трябва ли да се учудвам, че ни наричат "фашистки окупатор"? През април 1941г. Хитлер и Мусолини принуждават Югославия и Гърция да капитулират. Българските войски са в пълна готовност и само за 1-2 дни навлизат в Македония, Сърбия и Гърция, където остават три години. 80 години по-късно почти няма българи да знаят за тези събития, а дядовците им участвали в тях са напълно измрели. В Македония само е имало между 20 000 и 30 000 български войници и офицери.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: