НАСА изстреля два малки спътника за проследяване на урагани

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:25 / 08.05.2023
393
НАСА изстреля от база в Нова Зеландия два малки спътника, предназначени за проследяване на тропически циклони час по час, в рамките на проект, който може да подобри метеорологичните прогнози за опустошителни бури. Те са изпратени в орбита с ракета, построена от американската компания Rocket Lab.

Събраната информация за валежите, температурата и влажността на въздуха може да помогне на учените да определят къде ураганът ще достигне сушата и каква ще бъде неговата сила, което ще помогне на хората, живеещи в крайбрежните райони, да бъдат по-добре подготвени за евентуална евакуация.

"Много оперативниорганизации като Националния център за ураганите и Съвместния център за предупреждение за тайфуни и много други са готови да приемат изображенията, които да помогнат на техните синоптици ", каза Бен Ким, програмен ръководител в НАСА.

В дългосрочен план по-доброто разбиране на формирането и развитието на тези бури може да помогне за подобряване на климатичните модели.

Първоначално съзвездието трябваше да има не четири, а шест спътника, но първите два бяха изгубени, когато американската ракета "Astra" се повреди малко след излитането си миналата година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).