Нова ваксина срещу COVID-19, надеждна за хората със слаб имунитет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:07 / 24.11.2021
697
Ваксина срещу COVID-19, която провокира имунен отговор на Т-клетки, е показала обещаващи резултати при изпитанията, което дава нова надежда за хората със слаба имунна система.

CoVac-1 е разработена от екип в германския университет в Тюбинген. Клиничните проучвания показват силен отговор на Т-клетки при всички 36 участници в първата фаза на изпитанията.

Т-клетките атакуват и неутрализират заразените с корона вируса клетки. Това е различно от отговора с антитела, предизвикан от традиционните ваксини срещу COVID-19.

Този вторичен имунен отговор е потенциално жизненоважен за пациентите с потисната имунна система, за които съществуващите срещу коронавируса предлагат по-слаби нива на защита.

Реципиентите на трансплантации например получават лечение, което потиска активността на антителата, за да се предотврати отхвърлянето на животоспасяващия орган от организма им.

За тях и за други пациенти, например болни от рак, заобикалянето на реакцията на антителата и насочването към Т-клетките може да се окаже най-добрият начин за създаване на имунен отговор срещу COVID-19.

Участниците в изпитанията са на възраст между 18 и 80 години и са получили единична доза от ваксината.

"CoVac-1 показа благоприятен профил на безопасност и предизвика широк, мощен Т-клетъчен отговор", пише е анализа на изпитанията, като се посочва, че ваксината е показала ефективност срещу различни варианти на коронавируса.

Екипът съобщава, че силата на Т-клетъчния отговор, провокиран от ваксината, е по-голяма от тази, която е наблюдавана при заразяване с COVID-19.

Според резултатите от първата фаза на изпитанията, публикувани в "Нейчър", ефектът от ваксината продължава най-малко три месеца.

В доклада се допълва, че много от предварителните резултати се потвърждават и от вече провежданата втора фаза на изпитания при пациенти с отслабена имунна система.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).