Отложиха войната срещу Сирия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
09:19 / 11.09.2013
1685
Светът и Америка си отдъхнаха, след като стана ясно, че военната операция срещу Сирия се отлага. В обръщение към американския народ президентът Барак Обама използва гневна реторика срещу режима на президента на Сирия Башар Асад, но съдържателната част на речта му гласеше, че САЩ засега ще изчакат с военните удари.

"Ние също така ще дадем възможност на инспекторите на ООН да подготвят доклад по повод на случилото се на 21 август. Америка не трябва да е световен полицай. Но, когато с малки усилия и рискове ние можем да не допуснем деца да бъдат отравяни с газ, и да гарантираме сигурността на своите деца, тогава смята, че сме длъжни да действаме", заяви Обама.

Той допълни, че продължава да държи връзка с руския президент Владимир Путин относно реализацията на руското предложения арсеналът от химически оръжия на режима в Дамаск да бъде поставен под международен контрол.

Както е известно, Русия излезе с идея химическите оръжия на Сирия да бъдат поставени под международен контрол, а президентът Асад прие предложението.

Макар САЩ и съюзниците им да изразиха скептицизъм относно практическото приложение на тази мярка, тя засега отлага нанасянето на военни удари срещу Сирия.

Решението на Обама да отложи военната операция среща подкрепа от американците - над 60 на сто го одобряват и очакват кризата в Сирия да бъде решена по дипломатически път.

Сирийската опозиция от своя страна остана недоволна от отлагането.

"Разочаровани сме от отлагането на този удар, предизвикано от промяната в позицията на САЩ, както и от споразуменията за сметка на сирийската опозиция. С решението си САЩ дават на сирийския президент Башар Асад разрешение за по-нататъшни действия", изтъкна Самир Нашар, представител на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили.

Опозицията в Сирия смята, че руското предложение е хитър ход на Москва, който продължава да оказва подкрепа на Башар Асад.

Междувременно Франция обяви, че ще внесе в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, според която правителството в Сирия ще бъде задължено в течение на 15 дни да предостави данни за наличните в страната химически оръжия и незабавно да допусне инспектори на ООН до всички съответни обекти.


Виж коментарите (4)

Още по темата (889):
23.04.2023 25-ма са арестувани едновременно до АМ "Тракия", от тях 23-ма са чужденци
24.11.2022 Битовата престъпност в Бургаско намалява, проблемът с мигрантите -
расте
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
26.10.2022 Мигранти казвали, че са родени на една и съща дата и на един адрес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).