Пендаровски: Ще търсим твърди политически гаранции, че България няма да има повече искания към нас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:29 / 16.06.2022
821
Република Северна Македония ще иска твърди гаранции и от България, и от Европейския съюз, че включването на българите в Конституцията на страната е последното условие за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви президентът Стево Пендаровски след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Охрид. Шарл Мишел е на посещение в страната за участие в Преспанския форум за диалог, който се откри днес.

Има политическа воля за промяна на Конституцията, заяви Стево Пендаровски, но този процес технически е дълъг и сложен, а и трябва всеки един гражданин на страната да бъде убеден, че това не вреди на интересите му:

"Ако влезем в този сериозен процес на обяснения защо го правим, това и си представете, че след 6 месеца или година следващото българско правителство или настоящото, все едно, да каже - искаме още нещо. По този въпрос търсим твърди политически гаранции и от Европейския съюз, не само от София – прощавайте, ама това няма да ни бъде достатъчно, търсим гаранции, че това ще е последното българско искане.“

На въпрос дали е възможен пробив на срещата на върха на европейските лидери, Шарл Мишел лаконично отговори, че не знае какво ще се случи, но всички работят усърдно за пробив възможно най-скоро. Шарл Мишел отказа и да разкрие какво предвижда френското предложение:

"Първия елемент не искам да коментирам – какво прави френското председателство, за да се направи крачка в истинска насока. Но ние искаме да посредничим за намиране на решение с общото съгласие на всички 27 лидери и това може да стане няколко дни преди срещата на върха, но трябва да бъдем дискретни, за да бъдем и ефикасни.“ 

На откриването на Преспанския форум за диалог външният министър Буяр Османи поясни, че на Скопие не е представяно френското предложение за вдигане на българското вето. Първо ще бъде постигнато съгласие между всички 27 държави членки и едва тогава ние ще бъдем запознати, поясни Османи:

"В тази фаза трябва да се потвърди, че има политическа воля за намиране на решение. Ние можем да започнем и сега да разговаряме за детайлите, но това е все едно да тръгнем за дърва, ама сме подминали гората. Ние не знаем дали има политическа воля от двете страни. Дали ще стане ясно през идните дни, че Република България е решена да завършим този процес на преговори, аз съм готов веднага след тази пресконференция да започнем разговори, където и да е.“ 

Днес и утре в Охрид на Преспанския форум за диалог лидери на страните от Западните Балкани, от Европа и представители на Съединените щати ще обсъждат бъдещето и предизвикателствата пред Западните Балкани в новата геополитическа ситуация на война в Украйна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (843):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).