Politico: САЩ наложи санкции срещу българи за корупция, ЕС си затваря очите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:42 / 03.06.2021
1726
Съединените щати въведоха в сряда широки антикорупционни санкции срещу известни влиятелни българи и над 60 организации. В същото време ЕС не успява да се изправи срещу спираловидната криза на върховенството на закона в балканската държава, пише в анализ на Politico, цитиран от БГНЕС.

Необичайно мащабният ход на Америка поставя в неудобно положение ЕС, тъй като разкрива неспособността на блока да контролира собствения си заден двор заради множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и на мощни олигарси. Предприетата стъпка представлява най-мащабното действие на Америка в рамките на един ден по силата на Глобалния закон за противодействие на злоупотребата с човешки права в страната, който е насочен срещу корупционни практики и нарушения на човешките права по целия свят.

"Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки.

За разлика от тях ЕС очевидно избра да не застане зад българите, борещи се с корупцията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затвориха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната държава от ЕС през последните години. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната почти десет години, беше техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия и властта му никога не бе оспорвана заради слабостите в съдебната система на страната.

Въпреки че бившият пожарникар и шампион по карате загуби властта си по време на изборите през април, неговата партия ГЕРБ все още води в проучванията преди поредните избори на 11 юли.

Докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на скандалите с подкупи през последната година разкри как олигархичната мафия е овладяла ефективно държавата, упражнявайки контрол чрез институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Най-високопоставеното санкционирано лице е Делян Пеевски - противоречив медиен магнат и бивш депутат.

"Пеевски регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество", пише в решението си за налагането на санкции Министерството на финансите на САЩ.

Пеевски, който е свързан с Движението за права и свобода - член на либералната група "Обнови Европа", се очерта като един от символите на корупционните проблеми в страната. САЩ заявиха, че "работил активно за оказване на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г.".

Департаментът санкционира и беглеца и казино барон Васил Божков "Черепа“ - един от най-богатите български граждани, и Илко Желязков, който в момента работи в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и 64 организации, свързани с тези лица, като прекъсва достъпа им до американската финансова система.

Успоредно с това Държавният департамент на САЩ обяви забрани за влизане в страната по-широк списък с български публични личности и техните семейства, включително бивш заместник-министър.

Виж коментарите (0)

Още по темата (65):
12.06.2023 Горанов: Не съм горд, че съм в "Магнитски", но мисля, че американските власти са подведени
18.02.2023 Томислав Дончев: Лидерът на ГЕРБ знаеше, че Владислав Горанов ще е в списъка "Магнитски"
15.02.2023 Цветлин Йовчев за "Магнитски": Проявяваме се като недостатъчно надежден и устойчив партньор
13.02.2023 Владислав Горанов: Разбира се, че съм член на ГЕРБ
12.02.2023 Какво представляват санкциите по закона "Магнитски"
12.02.2023 Овчаров, който бе санкциониран по "Магнитски": Нямам фирми, издържам се от пенсията си
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).