Разсекретиха хиляди документи, свързани с убийството на Джон Кенеди

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:15 / 16.12.2022
474
Националният архив на САЩ разсекрети хиляди документи, свързани с убийството на бившия президент Джон Кенеди през 1963 година. Това стана малко след като американският президент Джо Байдън издаде заповедта за разсекретяване, като още стотици поверителни документи остават секретни, предаде Ройтерс.

Кенеди бе застрелян на 46 години, докато се возеше в кортежа си през Далас на 22 ноември 1963 г.

Разследване под ръководството на тогавашния председател на Върховния съд на САЩ Ърл Уорън стигна до заключението, че Лий Харви Осуалд, бивш морски пехотинец и привърженик на комунистическите идеи, живял в бившия Съветски съюз, е действал сам. Но разследването бе широко критикувано от академичните среди и от историците през изминалите почти 60 години от убийството.

Хиляди книги, статии, телевизионни предавания и филми прокарват идеята, че убийството на Кенеди е било резултат от изтънчена конспирация. Нито едно от тях не е довело до достатъчно доказателства, че Осуалд, който бе застрелян от собственика на нощен клуб Джак Руби два дни след убийството на Кенеди, е работил с някой друг, въпреки че те представляват значимо културно наследство.

През 1992 г. Конгресът на САЩ нареди всички останали запечатани документи, отнасящи се до разследването за смъртта на Кенеди, да бъдат напълно отворени за обществеността от Националния архив след 25 години, до 26 октомври 2017 г., с изключение на онези, за които има разпореждане от президента на САЩ да останат все още секретни.

През 2017 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп разсекрети поредица от документи, но реши останалите материали да бъдат резсекретявани поетапно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).