Русия идентифицира втори украинец, заподозрян в съпричастност към убийството на Даря Дугина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
14:59 / 29.08.2022
839
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) идентифицира втори украинец, заподозрян в съпричастност към убийството на Даря Дугина, дъщеря на руския националистически идеолог Александър Дугин, предаде Асошиейтед прес.

ФСС заяви, че става въпрос за украинския гражданин Богдан Циганенко и че той е снабдил основния заподозрян – украинката Наталия Вовк, с фалшив документ за самоличност и с фалшиви регистрационни номера за автомобила ѝ. Освен това службата каза, че той ѝ е помогнал да направи взривното устройство, поставено под джипа на Дугина.

Четиридесет и четири годишният Циганенко е пристигнал в Русия през Естония на 30 юли и е напуснал страната ден преди убийството.

Дугина, която бе политически коментатор в руски националистически телевизионен канал, загина в нощта на 20 август в джипа си, който беше взривен от разстояние. 

ФСС смята, че убийството е било "подготвено и извършено от украинските специални части" и обвини украинката Наталия Вовк в извършването на атентата. Според руското разузнаване Вовк е пристигнала в Русия миналия месец, заедно с 12-годишната си дъщеря, и е наела апартамент в сградата, в която е живеела и Дугина. ФСС предполага, че тя и дъщеря ѝ са били на фестивала, в който са участвали Дугина и баща ѝ, преди да бъде убита, а след атентата е избягала в Естония.

Автомобилът на Вовк е влязъл в Русия с регистрационен номер от т.нар. Донецка народна република, след което е бил сменен в Москва с казахстански, а накрая, преди да влезе в Естония, вече е имал украински регистрационен номер. 

ФСС каза, че Циганенко е снабдил Вовк с казахстанския регистрационен номер, както и с казахстански документи за самоличност, които са принадлежали на реално лице - Юлия Зайко. Службата не оповести информация за това как заподозряната се е сдобила с другите регистрационни номера и дали те също са били фалшиви.

Киев категорично отрича да има нещо общо с убийството на Дугина. Естонските власти заявиха, че не са получавали никакви официални искания или запитвания от Москва във връзка с Вовк.

Виж коментарите (4)

Още по темата (4312):
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
Още новини от Международни новини:
Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
Благодатният огън слезе в Йерусалим
Българка е била отвлечена в Гърция
Европейските зелени ще се борят за по-зелена и по-социална Европа...
Проблем със смартфоните на iPhone причини много главоболия 
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).