Руски бизнесмени загиват мистериозно от началото на годината

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
22:27 / 12.09.2022
453
Девети руски бизнесмен загина при мистериозни обстоятелства. В понеделник се разбра, че е загинал управляващият директор на авиационната индустрия на Корпорацията за развитие на Далечния Изток и Арктика (КРДВ) Иван Печорин.

На 12 септември е станало известно за "трагичната смърт“ на Печорин.Както пише "Комсомолская правда. Далечен Изток“, позовавайки се на администрацията на Владивосток, Печорин е загинал на 10 септември, след като е паднал от борда на лодка във водите на Руския остров близо до нос Игнатиев..

Печорин е участвал на Източния икономически форум (ИИФ), който се проведе във Владивосток от 5 до 8 септември. Като управляващ директор за авиационната индустрия на КРДВ, той също участва в развитието на авиационната достъпност на Далечния изток, включително подкрепата за пътнически въздушен транспорт, модернизацията на летищната инфраструктура и изграждането на нови писти. Участва в разработването на United Far Eastern Airlines, създадена през 2021 г. на базата "Аврора“.

През февруари е починал и генералният директор на КРДВ Игор Носов. Един от познатите на Носов заяви пред РБК, че изпълнителният директор на корпорацията е получил инсулт, бил е откаран в реанимация, но не е бил спасен. Друг познат на шефа на КРДВ уточни, че Носов се разболял, след като на съвещание му съобщили, че е уволнен.

Най-малко осем други видни руски бизнесмени захинаха при самоубийство или при все още необясними инциденти от края на януари, като шестима от тях са свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия.

Четири от тези шест бяха свързани с руския държавен енергиен гигант Газпром или едно от неговите дъщерни дружества, докато другите две бяха свързани с Лукойл, най-голямата частна петролна и газова компания в Русия.

По-рано тази година компанията зае необичайната публична позиция, като се обяви против войната в Украйна, призовавайки за съчувствие към жертвите и за прекратяване на конфликта.

Председателят на Лукойл Равил Маганов загина последен на 1 септември, след като падна от прозореца на болница в Москва, според руската държавна информационна агенция ТАСС.

Маганов "почина след тежко заболяване“, съобщиха от Лукойл, без да споменават падането. "Маганов допринесе изключително много за развитието не само на компанията, но и на целия руски нефтен и газов сектор“.

Друг топ мениджър на "Лукойл", Александър Суботин, беше открит мъртъв близо до Москва през май, след като според съобщенията е посетил шаман, съобщи ТАСС. Руската държавна информационна агенция цитира служител, който казва, че властите са били извикани при мъж в безсъзнание, страдащ от сърдечна недостатъчност. ТАСС съобщи, че полицията е започнала наказателно производство по случая.

В първият от смъртните случаи, докладвани тази година, висш ръководител на Газпром е намерен мъртъв във вилата си в село Ленински близо до Ленинград на 30 януари 2022 г., съобщи руската държавна медия РИА Новости.

От РИА съобщиха, че на мястото е открито предсмъртно писмо и че разследващите разследват смъртта като самоубийство. Руската национална телевизия Рен ТВ идентифицира мъжа като Леонид Шулман, ръководител на транспорта в "Газпром Инвест“.

Само месец след това друг висш ръководител на Газпром е открит мъртъв в същото село. Александър Тюлаков е бил открит мъртъв в гаража си на 25 февруари, написа Новая газета. Официалната версия е, че той се е самоубил.

Още двама руски бизнесмени, свързани с Газпром, загинаха при инциденти с убийство и самоубийство през април.

Единият от тях, Владислав Аваев, бившият вицепрезидент на Газпромбанк, беше намерен мъртъв със съпругата и дъщеря си в апартамента си в Москва на 18 април, съобщи ТАСС.

Позовавайки се на източник от правоприлагащите органи, ТАСС твърди, че властите разследват смъртта на Аваеви като убийство-самоубийство.

Юлия Иванова, представител на Следствения комитет за Москва, заяви, че роднина е открила телата на Аваеви, след като семейният шофьор и бавачката му казали, че не могат да се свържат с тях по телефона или да влязат в апартамента, тъй като вратата била затворена отвътре.

Игор Волобуев, бивш вицепрезидент на Газпромбанк, който наскоро напусна Русия за Украйна, заяви пред CNN, че не вярва, че Аваев се е самоубил.

"Работата му беше да се занимава с частно банкиране, което означава работа с ВИП клиенти. Той отговаряше за много големи суми пари. И така, самоуби ли се? Не мисля така. Мисля, че той знаеше нещо и че представляваше някакъв вид риск“, каза Волобуев пред CNN през април.

Само ден по-късно, на 19 април, Сергей Протосеня, бивш изпълнителен директор на газовия производител Новатек, който е частично собственост на Газпром, беше намерен мъртъв в дома си в Лорет де Мар, средиземноморски курорт близо до Барселона.

Телата на съпругата и дъщеря му, показващи признаци на насилие, са открити в луксозния дом на семейството, заяви официален източник, близък до разследването, пред CNN, докато тялото на Протосеня е намерено в градината отвън.

Каталунската полиция в провинция Жирона, където се намира град Лорет де Мар, заяви пред CNN, че оттогава е приключила разследването на случая и е изпратила констатациите в съда.

Полицията заяви, че заключението й е, че смъртта е била двойно убийство и последвало самоубийство.

Говорейки пред Daily Mail, синът на Протосеня постави под съмнение тази версия на събитията, предполагайки вместо това, че баща му е бил убит.

"Каталунската полиция е взела показания от сина. Други хипотези са изключени. Също така е изключено тройно убийство“, каза представител на пресслужбата на полицията по това време пред CNN. "Това да е дело на руската мафия? Е, не“, добави служителят.

Михаил Уотфорд, роден в Украйна руски петролен и газов милиардер, беше намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия на 28 февруари.

Полицията в Съри не смята, че има подозрителни обстоятелства.

Друг руски бизнесмен, Василий Мелников, е намерен мъртъв заедно със семейството си в Нижни Новгород в края на март, написа руският вестник "Коммерсанть“.

Мелников притежаваше MedStom, компания за медицински консумативи. Според руския Следствен комитет 43-годишният мъж, съпругата му на 41 години и две деца на 4 и 10 години са намерени намушкани до смърт на 23 март.

Комисията не посочи имената на Мелников, но възрастта на загиналите и мястото на инцидента съвпадат със съобщението на "Коммерсанть“.

"[Разследващите] разглеждат няколко версии за случилото се, включително убийството на децата и съпругата от главата на семейството, последвано от самубийство“, заявяват от Комитета.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).