САЩ разкритикуваха България заради ромите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
09:05 / 14.04.2016
1293
Маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него продължава да бъде основният проблем в областта на човешките права в България.

Това се посочва в частта за България в ежегодния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света.

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също са проблематични.

Корупцията продължи да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции, се отбелязва в доклада.

Сред другите проблеми в областта на правата на човека е отношението към бежанците и в частност убийството на афганистански имигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври.

Също така лошите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Има съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България, пише в доклада американското външно министерство. Като пример са дадени антимюсюлмански демонстрации.

Докладът отчита още слабости в процеса на интеграция на бежанците в България и политиките в тази област, изборни измами, насилие на полова основа и дискриминация срещу жените, насилие срещу деца, увеличаване на проявите на антисемитизъм в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хората с увреждания, етническите малцинства и хората с нетрадиционна сексуална ориентация и тези, заразени с вируса на СПИН.

Има освен това има данни за детски труд и дискриминация срещу представители на малцинствата при наемането на работа, посочва Държавният департамент на САЩ.

В доклада се посочва, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче са недостатъчни и безнаказаността е проблем, се подчертава в документа.

Очаквано докладът е особено критичен към Русия и Китай, където правозащитните организации са под все по-голям натиск, както и към Иран и Северна Корея, където хора биват измъчвани и убивани извън каквато и да било правна рамка.

"Репресиите, до които прибягват Москва и Пекин, изпращат лош сигнал в чужбина", коментира помощник-държавният секретар на САЩ за демокрацията и човешките права Том Малиновски. 

Той спомена инициативата на руските власти да ликвидират свободата на сдружаване и тяхната практика да смятат правозащитниците за предатели.

Докладът обвинява руските власти в тормоз над татарското малцинство и проукраинските активисти в Крим - украински полуостров, анексиран от Русия преди две години.

Има сериозни критики и към Турция за арестите на журналисти, безконтролното прилагане на закона, забраняващ да бъде обиждан държавният глава Реджеп Ердоган и прекомерната употреба на сила срещу кюрдското малцинство, включително "произволни и незаконни убийства".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отбеляза, че атаките срещу демократичните ценности в глобален мащаб свидетелстват за световна криза на управлението.



Източник: БТА

Виж коментарите (9)
Още новини от Международни новини:
Путин готви военна офанзива през лятото, смята журналистът Валери...
Гърция с предупреждение: Следващите няколко дни ще е страшно!
ЕС одобри реформата в пакта за убежище и миграция
Любчо Нешков за новия президент на РСМ: Става дума за нещо много ...
Един от най-влиятелните политици в Европа: Всички ме питат за вис...
Експерт: Новото поколение ракети, което получи Украйна, може да н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).