САЩ ще доставя допълнителни количества втечнен газ на страните от ЕС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
11:46 / 25.03.2022
575
Европейският съюз и Съединените щати представиха споразумение за доставка в Европа на повече втечнен природен газ от САЩ, като това става факт преди срещата на единния европейски блок на която ще се обсъдят мерки за ограничаване зависимостта от руските изкопаеми горива и за справяне с енергийната криза, съобщава Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Пактът беше обявен по време на посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Брюксел.

Нахлуването в Украйна на Русия, която е най-големия доставчик на газ в Европа, доведе до рекордно високи цени на енергията и накара ЕС да се ангажира да намали употребата на руски газ с две трети до края на тази година чрез увеличаване на вноса от други страни и стимулиране на възобновяемата енергия.

"Съединените щати ще работят с международни партньори и ще се стремят да осигурят допълнителни обеми на втечнен природен газ за пазара на ЕС от най-малко 15 милиарда кубически метра през 2022 г., с очаквани увеличения и занапред“, съобщават от Белия дом.

Дългосрочната цел е да се гарантира, поне до 2030 г., около 50 милиарда кубически метра годишно допълнителен втечнен природен газ от САЩ.

Обещанието беше направено, когато Джо Байдън, президентът на САЩ, се срещна с Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, в петък сутринта в Брюксел във втория пълен ден от визитата на американския президент в Европа, съобщава "Файненшъл таймс".

Ангажиментът на САЩ не уточнява каква част от допълнителния втечнен природен газ ще идва директно от Америка или от други страни производителки, подчертавайки трудностите пред едно по-бързо увеличаване на производствения капацитет и пренасочването на договорите на енергийния пазар.

Лидерите на ЕС ще обсъдят в петък какво още могат да направят, за да овладеят високите сметки за енергия.

Русия осигурява 40% от нуждите на ЕС от газ и повече от една четвърт от вноса на петрол. Тези, които най-много зависят от това предлагане – по-специално Германия – не са склонни да предприемат стъпка в посока на забрана на вноса на руски горива, която би имала голямо икономическо въздействие.

27-те лидери на ЕС също така се очаква да се ангажират да започнат съвместно да купуват газ и да запълнят газовите си хранилищата на 80% преди началото на следващата зима, за да изградят буфер срещу по-нататъшни сътресения на доставките.

Виж коментарите (4)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).