Ще смени ли името си Македония?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
11:38 / 30.09.2018
1866
Днес започна референдума в бившата югославска република, от който трябва да стане ясно дали Македония ще приеме наименованието Република Северна Македония,съобщи bTV.

Право на глас в допитването имат 1 806 336 души, записани в избирателните списъци- в  Македония те са със снимки. Всяка бюлетина има уникален номер и след като избирателят гласува, пръстите му се напръскват със спрей, който при осветяване с UV лампа, оцветява ръцете. Целта е да се избегне злоупотреба и повторно гласуване.

Въпросът на референдума гласи: Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция. За да бъде успешен, 50% плюс един от имащите право на глас трябва да отидат до урните. Това са приблизително 900 000 души.

Ако референдума е невалиден, правителството на Зоран Заев обяви, че ще продължи с прилагането на Преспанското споразумение. При отказ от него, изолацията от страната на Гърция ще продължи и пътят към НАТО и ЕС ще бъде блокиран.

Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).