Следствието проверява най-малко пет версии за убийството на Борис Немцов

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:19 / 28.02.2015
782
Руското следствие проверява най-малко пет възможни версии за убийството на опозиционера Борис Немцов, съобщи на сайта си Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната; търговска дейност; лична неприязън; събитията в Украйна; и дори ислямско-екстремистка следа.

Що се отнася до мотивите на престъплението, "фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели", казват от следствието.

Щателно се отработва версията, свързана с евентуална ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж", се казва в съобщението на Следствения комитет.

По въпроса с украинските събития комитетът отбелязва, че "не е тайна, че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти".

"Не са изключени, разбира се, и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и с някаква лична неприязън към него, както и други битови версии. Всички те ще бъдат щателно проверени", се подчертава в съобщението.
Следователите разпитват свидетели и очевидци на произшествието.

"Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания", съобщават следователите.

Експерти работят и над "детайлизация на телефонните връзки непосредствено до и в момента на престъплението, свързани с мястото на извършването му. Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов".
Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров".
При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9-милиметров калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието "няма никакви съмнения", че престъплението е било щателно планирано и изборът на място за убийството не е случайно. "По данни на следствието Немцов се е насочвал със своята спътница към квартирата си, намираща се недалече от местопроизшествието. Очевидно е, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут", съобщава Следственият комитет.

Добавя се, че в разследването са включени най-добрите сили на комитета и на руското вътрешно министерство.

Днес председателят на комитета Александър Бастрикин, който е взел наказателното дело под личен контрол, и вътрешният министър Владимир Колоколцев са провели заседание на щаба, на което са изслушали първите резултати от разследването и са поставили задачи пред следствено-оперативната група.

Източник: БТА


Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
03.03.2015 Русия се прости с Борис Немцов
03.03.2015 Русия се прощава с Борис Немцов, не пускат чужди политици на погребението
02.03.2015 Лавров: Подлото убийство на Борис Немцов ще бъде разследвано строго
02.03.2015 Коритаров: Немцов беше живото изобличение на зараждащия се руски нацизъм
01.03.2015 Установиха външността на килъра на Немцов
01.03.2015 Траурно шествие в Москва в памет на Борис Немцов
Още новини от Международни новини:
Путин готви военна офанзива през лятото, смята журналистът Валери...
Гърция с предупреждение: Следващите няколко дни ще е страшно!
ЕС одобри реформата в пакта за убежище и миграция
Любчо Нешков за новия президент на РСМ: Става дума за нещо много ...
Един от най-влиятелните политици в Европа: Всички ме питат за вис...
Експерт: Новото поколение ракети, което получи Украйна, може да н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).