Турция предупреди Гърция, че сама ще определи границите си в Егейско море, ако Атина не демилитаризира островите

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
08:45 / 19.12.2022
467
Турция предупреди Гърция, че може да продължи с едностранно обявяване на границите на своята изключителна икономическа зона (ИИЗ) в Егейско море и Източното Средиземноморие, ако Гърция не изтегли военните си сили от гръцките острови в Източно Егейско море. Това съобщи в неделя вечерта гръцкият информационен портал pronews.gr.

Според него "за първи път Турция непряко, но ясно предупреди Гърция, че ще продължи с едностранното определяне на границите на ИИЗ в Егейско море и Източното Средиземноморие, ако не бъде прието искането й за "възстановяване на законността по отношение на Лозанския“ (1923 г.) и Парижкия (1947 г.)" договори и гръцките въоръжени сили не бъдат изтеглени от островите в източно Егейско море и Додеканезите." Това предупреждение направи представителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън на среща с Анна-Мария Бура, директор на дипломатическото бюро на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, в присъствието на съветника по външната политика на германския канцлер Олаф Шолц Йенс Пльотнер.

Срещата се състоя на 16 декември в Брюксел, а медиите разбраха за нея едва на 18 декември, тъй като нито Гърция, нито Турция официално я обявиха.

Порталът отбелязва, че Турция може едностранно да обяви своята ИИЗ, тъй като се появи прецедент: Египет едностранно демаркира ИИЗ с Либия на запад от демаркационната линия с Гърция, нарушавайки принципа на "споразумение между двете страни“ за установяване на такива морски граници.

Гръцкият вестник Kathimerini съобщи на 14 декември, че египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси е подписал указ за границите на морските зони на страната, който според публикацията на практика отменя меморандума за разбирателство относно разграничаването на морските зони между Турция и Либия, сключен през 2019 г. .

Гърция не признава този турско-либийски меморандум за разбирателство относно делимитацията на морските зони. Тези зони се простират по-специално до гръцкия остров Родос и източната част на остров Крит, като на практика ги лишават от правото им на собствен континентален шелф и изключителна икономическа зона. Турция многократно е заявявала, че гръцките острови нямат нито шелф, нито изключителна икономическа зона. На свой ред Гърция сключи през 2020 г. с Италия и Египет споразумения за делимитация на морските зони. Зоните, определени в турско-либийския меморандум и гръцко-египетското споразумение, се пресичат точно до Родос и Крит.

В края на септември турското министерство на отбраната обяви прехвърлянето на бронирана техника от Гърция на островите Лесбос и Самос, които са със статут на демилитаризирани. В тази връзка Анкара заяви, че Атина разполага там военна техника в нарушение на международните споразумения, по-специално на договорите от Лозана (1923 г.) и Париж (1947 г.). Турция и Гърция многократно са се оказвали на ръба на военен конфликт за статута на островите, границите на териториалните води и въздушното пространство в Егейско море.

Виж коментарите (0)

Още по темата (22):
16.01.2023 Чавушоглу призовава САЩ да поддържат "баланс" в отношенията с Гърция и
Турция 
16.01.2023 Гърция ще проведе парламентарни избори през пролетта
14.01.2023 Мицотакис: Няма да има американска база в Александруполис
09.01.2023 Берлин: Двудържавното решение не е опция за Кипър
04.01.2023 Калън предупреждава за "сериозни последици", ако Гърция разшири териториалните си води
03.01.2023 Stars and Stripes: Въпреки риториката, вероятността от въоръжен конфликт между Турция и Гърция е нищожна
Още новини от Международни новини:
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).