Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зоран Заев: Не всички българи са били фашисти
Автор: Екип Burgas24.bg 21:41 / 23.09.2021Коментари (0)1905
©
Някои от македонците също са били помощници на фашистите, така премиерът Зоран Заев оправда твърдението си, че от македонските учебници, ще бъде изтрито определението "български" преди термина фашистки окупатор.

"Значи не можеш да кажеш, че цяла една нация е бил фашистка. Не можете дори да кажете, че ние сме били с партизаните, защото има и такива, които са били сътрудници на фашисткия окупатор, по време на Втората световна война. В рамките на добрите европейски маниери, от нас зависи как ще определим, дали ще бъдем внимателни или не в това отношение", каза Заев.

Тези му думи предизвикаха остри критики в Северна Македония. Според бившият македонски посланик в София, Марян Гьорчев, Заев заличава историческата истина, а България не прави нищо в замяна.

"Крие се или се избягва да се описва историческата истина, а факт е, че Република  България е съюзник на фашистка Германия и фашистка Италия, по време на Втората световна война, в резултат на което млади поколения македонци ще бъдат погрешно образовани, ще научат история, която не е отражение на нищо. Ще промени ли Република България и формулировката на историческия контекст и например да изтрие от учебниците си историческа мъглявина, че Македония е българска земя", каза Гьорчев.

Гьорчев смята, че македонското правителство трябва да уважи Резолюцията за преговорите с България, която беше гласувана в единодушно от парламента в Скопие и където се казва, че Северна Македония "няма да робува на анахронични исторически стереотипи и илюзии".

Днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски критикува в ООН ветото на България за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

"Настоящият застой в този процес разочарова гражданите и постоянно намалява техния ентусиазъм за положителни промени. От друга страна, тази ситуация отваря вратата към геополитическата конкуренция, но и към различни модели на управление, стесняващи пространството за демократични реформи, толкова важни за регионалната перспектива за стабилност и просперитет", каза Пендаровски. "В същото време сме готови да започнем конструктивен диалог с... България, за да осигурим пълното прилагане на Споразумението за добросъседство и сътрудничество".

Република Северна Македония отново пуска информация по-скоро за тестване на общественото мнение, отколкото за някаква реална употреба, коментира пред "Фокус“ проф. Ана Кочева, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.

По думите ѝ засега освен спорадични вербални индикации, включително и изявлението на Зоран Заев за премахване на думата "български" пред термина "фашистки окупатор", няма други сериозни знаци, че Скопие сериозно се подготвя да даде тласък на официалните отношения със София.

Политическите фактори в Северна Македония продължават пропагандните обиколки из европейските страни вместо да водят необходимия диалог с България за преодоляване на разногласията, смята Кочева.



Още по темата: общо новини по темата: 842
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: