Какво да правим, когато морето "работи отдолу"?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:58 / 07.06.2018
1899
В началото на летния сезон и почивките по морето - какви са опасностите от мъртво вълнение и как да се пазим от подводните течения. Флагът е първото нещо, което трябва да бъде погледнато, когато хората отиват на плаж.  

"Мъртвото вълнение представлява след дни на високи вълни ветрова вълна в последствие остатъчна вълна, която е невидима за окото, на вид морето е спокойно, но "отдолу то работи" и в следствие на вълните се копаят дупки, към които се стреми водата и става много опасно“, обясни спасителят Георги Есов пред БНТ.  

Георги Есов, който е спасител с над 40 години стаж, посъветва всички плажуващи, в случай, че попаднат на такава "дънна яма" - "да се отпуснат дори течението да ги завлече по-навътре, тъй като след 20-30 метра то спира и да се опитат "косо", под ъгъл, да излязат към брега, а не директно".  

Есов призова най-вече в подобни ситуации хората да опитат да запазят самообладание. Той предупреди и родителите да бъдат много внимателни и да не изпускат от поглед децата, когато са на плажа и в морето.  

"Вторник след дъжда бяха взети проби, точно тук от Варненското крайбрежие. Окончателни данни ще имаме следващата седмица, но към момента няма нещо тревожно“, каза д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).