На Кръстовден представят фотоизложбата "Хората на Странджа" в бургаския Исторически музей

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:49 / 13.09.2017
1754
Изложбата "Хората на Странджа" ще бъде открита на 14 септември 2017 г. в Иконната зала на Историческата експозиция към РИМ Бургас (ул. Лермонтов 31). Тя е дело на специалистите от Исторически музей "Проф. Александър Фол"- гр. Малко Търново. 

Фотодокументална е реализирана след проведени през 2012-2013 г. експедиции из странджанските села Звездец, Граматиково, Стоилово, Калово, Визица, Сливарово, Бръшлян. Основава се на събраните архивни материали, анкети, заснемания на терен, които са имали за цел да установят етнографската картина на селищата в настоящия момент. Проучени са традиционни обреди, навици, предания и т.н характерни за бита на местното население. Друга част в изложбата са съществуващите храмове и параклиси на територията на обходените села. Заснети са иконите, обследвана е архитектурата им, както и храмовите празници и обичаи. Научните експедиции са провеждани съвместно с Института по библиотекознание към БАН.

20-те табла на изложбата са допълнени с възрожденски икони и църковна утвар от фонда на Бургаския музей. Експозицията ще остане в Историческия музей в Бургас до края на месец ноември.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).