По-ниски са добивите на пшеница в Бургаски регион

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:41 / 13.08.2015
1124
360-400 кг/дка е добивът на пшеницата в Бургаски регион, каза за Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в областта. Средният добив на ечемика е около 340-360 кг/дка, а на рапицата - 200-250 кг/дка.
Добивите са по-ниски от миналата година, посочи производителят. По неговите думи, цените на пшеницата непрекъснато се менят. Цената на пшеницата е около 285 до 300 лв. за тон. Според Киров, те са сходни с миналогодишните. Той допълни, че тази година качеството на пшеницата е по-добро според търговците.

По думите на Киров, проблемите на производителите остават непроменени. Зърнопроизводителите трябва да свързват с нивомерни устройства на ведомствените си резервоари. Все още не са им дали ваучерите за гориво от миналата година, а за тази година все още не е нотифициран намаленият акциз за горивата в селското стопанство.

"Според нас, правителството отново не си върши работата, защото за да има намален акциз на горивата, то се явява един вид помощ. Това нещо трябва да се нотифицира и от ЕС. Някой трябва просто да напише едно писмо, но явно не искат", посочи Киров, цитиран от Радио "Фокус"- Бургас. Той допълни, че производителите изчакват какво ще се случи до края на месеца. "В средата на септември в София ще имаме кръгла маса и среща с медиите относно проблемите в земеделието и отношението на Министерството на земеделието към сектора и след това вече ще решаваме какво ще правим", обясни Киров.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Решиха да си направят барбекю на плажа и се изложиха брутално!
Спипаха мъж от Винарско да шофира надрусан, в къщата му откриха д...
Хотелиер ще пробяга българското Черноморие за 6 дни
Борят се за живота на дете след ужасяващ инцидент в Чукарка
Бързо разкриха кражба в Бата
Родното море "изхвърли" писмо в бутилка изплува, посланието ще ви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).