Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приказка за нашето минало или историята на един концерт
Автор: Екип Burgas24.bg 17:11 / 08.07.2008Коментари (0)726
©
Поредното доказателство за огромното културно съкровище, което сме наследили открихме в изпълненията на фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг" в концертът „Местен фолклор". Не случайно той бе избран от община Несебър като част от инициативата за създаване на културен продукт.

Ако за нас българите един такъв концерт предизвиква възхищение и прилив на национална гордост, то за чужденците, които обградиха Амфитеатъра и останаха дори правостоящи до края на концерта, той бе една натурална атракция. В рамките на 60 минути, те получиха безценен подарък - частица от многозвучната българска душевност.

Музикално - танцовият спектакъл с приказното заглавие „Яна и либе" сполучливо съчета обработен и автентичен български фолклор. Сюжетното действие е дело на ръководителя на ансамбъла Денислав Кехайов и бе оформено по мотиви от народния бит и традиции от епохата на Възраждането. В основата стои любовната история между Никола и Яна, поставена на изпитанието на времето, в което момата чака своя любим да се върне от гурбет. С неговото завръщане идва радостта не само в сърцето на девойката, но и в цялото село.

Въздействието на сюжета бе подсилено и от присъствието на сцената на „гюльовските баби" от състава за автентичен фолклор с ръководител Пенка Желева. Те пресъздадоха типична седянка, насядали на пъстри черги с хурки и вретена, а по-късно на фона на бурни аплодисменти, извиха хоро и изпълниха няколко автентични народни песни.

Присъстваше и „музикантът" - част от всяка епична любовна история, който по хумористичен начин представи на публиката някои от типичните народни инструменти - гайда, кавал, двуянка, дудук и др. В кулминацията на спектакъла се завихри зрелищен кукерски танц - символична битка между силата на доброто и любовта и тази на злото и завистта.

Танцьорите от ансамбъл „Слънчев бряг" накараха публиката да следи изкусните им движения и перфектен синхрон със затаен дъх. С много настроение те представиха колаж от фолклорни ритми от различни краища на България, майсторски подредени като цялостно произведение. „Искахме да покажем разнообразието на българския народен танц, на фолклорната ритмика и мелодика, както и костюми от различните краища - обясни режисьорът и създателят на либретото - Денислав Кехайов. - Подготвихме този спектакъл по начин, с който в рамките на един кратък концерт да покажем повече от българския фолклор".

Танците в спектакъла са поставени от един от най - големите хореографи на България Тодор Бекирски, а тяхната реализация е дело на хореографа на ансамбъла Тони Йотов. Ансамбъл „Слънчев бряг" има 40 - годишна история. Дълги години е професионален щатен ансамбъл, създал едни от най - добрите изпълнители на родния фолклор. В момента състава наброява 30 човека, от които 90% са възпитаници на Общинската обединена школа по изкуствата.

Живеем с убеждението, че познаваме добре българския фолклор. И въпреки това всеки път щом се докоснем до него, се изумяваме колко пъстра е палитрата от емоции, събрани в няколко куплета и движения. Красотата му не може да бъде описана с няколко изречения. Тя трябва да се види, да се чуе, да се усети...Дано има повече такива концерти, защото именно в традициите на миналото ще открием смисъла на бъдещето.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: