Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Приморска Странджа" в Ахтопол посрещна първите си посетители
Автор: Екип Burgas24.bg 15:27 / 30.10.2015Коментари (0)686
Информационно посетителски център "Приморска Странджа" отвори днес врати в гр. Ахтопол, община Царево. На официалната церемония по откриването присъстваха инж. Тони Кръстев - директор на Изпълнителна агенция по горите, Пейчо Върбанов - директор на Югоизточно държавно предприятие, Румен Желев - народен представител, Георги Лапчев - кмет на Община Царевo, екипът на ДПП "Странджа", както и десетки жители на Ахтопол, които с нетърпение очакваха да разгледат най-новата придобивка на града си.

Сградата и дворът на старото кметство са изцяло реновирани за новото им предназначение. Центърът има важната задача да представя на българските и чуждестранни посетители Природния парк - история, животински и растителен свят, правила за поведение, бита и традициите на населението. В него е събрана цялата необходима информация за приморската част на Парка и възможностите за природосъобразен туризъм на цялата територия.

"Всички ние oсъзнаваме голямата значимост на проблемите, свързани с опазването на биоразнообразието, на горския ресурс и на природата. Сигурен съм, че новият център не само ще осигури непосредствен контакт на природолюбителите с биологичното разнообразие на защитените територии, но и ще подобри условията за неговото популяризиране като атрактивно място за всички любознателни ученици, посетители и туристи не само в страната, но и извън нейните предели", сподели в словото си на откриването инж. Кръстев.

Експозициите са групирани в няколко тематични области, представени с модули, табла, интерпретативни средства и пособия, както и със снимков материал, видео филми и презентации. По тавана на помещението "летят" макети на 10 вида птици, типични за ПП Странджа, а информационни карти ги представят подробно. Модулът "животински следи" учи гостите на центъра как да разпознават следите на 20 вида животни и птици. Дървен пъзел показва каспийска блатна костенурка, която е рядък вид, срещаща се в ПП "Странджа".

На релефен светещ макет на ПП Странджа са нанесени населените места, защитените местности, туристическите пътеки, интерпретатвни маршрути, както и обозначения на пътната инфраструктура.

В дворното пространство са обособени обучителни модули, представящи резерватите, защитените местности и природните забележителности в Парка. Чрез специални табла, съдържащи богат снимков и текстови материал, посетителите могат да получат информация на три езика - български, английски и руски.

Един от най-интересните експонати е градинка, в която са обособени лехи с билки. Тя дава възможност за пряко запознаване с лечебните свойства на странджанските растения и тяхното приложение в бита.

ИПЦ "Приморска Странджа" се намира на ул. "Странджа" № 18 в Ахтопол. Проектът за изграждането му е реализиран от Дирекция на Природен парк "Странджа" към Изпълнителната агенция по горите по проект "Устойчиво управление и устройство на Природен парк "Странджа", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Криза с язовир „Ясна поляна”
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: