Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Продължава борбата за инфраструктурата в Слънчев бряг
Автор: Екип Burgas24.bg 10:04 / 22.10.2013Коментари (0)1171
©
Слънчев бряг АД отстоява правата си на собственик на инфраструктурата на курортния комплекс. Дружеството води дело с община Несебър за претенции върху една от малките алеи. Делото е от т.нар. "пионерни дела", които прокарват основания за претенции върху цялата улична мрежа на комплекса. Предстои заседание в Бургаски окръжен съд по иска на община Несебър на втора инстанция. Като добър стопанин "Слънчев бряг" АД е представило всички необходими доказателства, че самата претендираща община е признавала през годините правото на собственост върху уличната и алейна мрежа на "Слънчев бряг" АД. Това е ставало с различни разрешителни, данъчни и експертни оценки с печата и атрибутите на общинска администрация. От тази гледна точка е абсурдно отправянето на иск за собственост върху нещо, което е валидирано като такава от самия ищец.

Необяснимо остава явяването по въпросното дело от името на общината на адвокати представляващи частната организация "Съюз на собствениците". Ако съдът реши все пак да присъди инфраструктурата на комплекса на общината, то тогава ще последват насрещни искове от акционерното дружество за заплащане на всички подобрения и поддръжка, които са заверявани и от самата община. Стойността на исковете ще надхвърли 40 млн. лв. които общината ще трябва да плати от бюджета си, ако спечели спора за правото на собственост, казват от "Слънчев бряг" АД.

Делото бе заведено от Община Несебър през 2012 г. и на два пъти бе разглеждано от Районния съд в града. Още на 26 юни 2013 г. несебърският съд реши, че собственик на улицата е общината. В срок акционерното дружество внесе своите документи за обжалване и Окръжният съд в Бургас допусна доказателствените материали. Второинстанционното съдебно заседание е насрочено за 23 октомври 2013 г. Решението на Окръжния съд ще може да бъде обжалвано и пред Върховен касационен съд.

Обект на съдебния спор е второстепенна улица, с дължина от близо 250 метра, с площ 1737 кв.м. Делото е пионерно, защото решение по него би могло да предопредели бъдещи спорове за собствеността върху цялата пътна инфраструктура на курорта. В действителност казусът е съвсем прост. Държавата е построила комплекса и никой не поставя под съмнение, че "Слънчев бряг" АД е правоприемник на държавното предприятие, което в миналото е стопанисвало инфраструктурата.

По силата на Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Закона за общинската собственост улиците в населените места са собственост на общините. Но в & 7 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация е записано, че инфраструктурата, която е включена в капитала, уставния фонд или се води по баланса на търговско дружество, фирма или предприятие с държавно имущество, не се счита за общинска собственост. Цялата пътна инфраструктура на Слънчев бряг е включена в капитала на едноименното акционерно дружество.

Чия е спорната улица изяснява и Актът за държавна собственост №2600 от 18.07.1995 г., издаден от кмета на община Несебър? По-късно, през 2001 г., общината издава и строително разрешение на собственика - "Слънчев бряг" АД, за да извърши разширение, рехабилитация и ремонт на улицата.

В търсене на доказателства адвокатите на общината влизат в противоречия със самите себе си. Те твърдят, че дадения поземлен имот представлява улица и според Закона за местните данъци и такси не бива да има удостоверение за данъчна оценка. Оказва се, че такава данъчна оценка е издал самият ищец! Тя е заверена от отдел Местни данъци и такси в община Несебър и то на собственика на имота - "Слънчев бряг" АД.

Още много процесуални нарушения, превратни тълкувания и неправилно приложение на различни разпоредби изтъква "Слънчев бряг" АД като мотив да поиска Окръжният съд в Бургас да обезсили решението на първата инстанция. В хода на делото многократно и самоцелно са отхвърляни доказателства, налагани са немотивирани искания за представяне на нови документи, които не изясняват фактическото състояние на собствеността, а водят до опорочено необосновано и неправилно съдебно решение, е заключението на експерта по вещно право проф. Владимир Петров, вносител на въззивната жалба на "Слънчев бряг" АД.

Която и страна да спечели това дело, в действителност ще загуби

Ако собственик на улицата стане община Несебър, акционерното дружество веднага ще поиска чрез съда да му бъдат изплатени средствата, вложени в ремонтите и поддръжката й. Само за малката спорна уличка за рехабилитация са изразходвани над 90 хиляди лева. Ако общината по съдебен ред се сдобие със собственост и над цялата останала пътна инфраструктура в комплекса, вероятно ще трябва да заплати над 40 млн. лв, похарчени през годините от "Слънчев бряг" АД . Ще се наложи и ежегодно да отчислява от бюджета си солидни суми за осветление, озеленяване и цялостна поддръжка на улиците и алеите в курортния комплекс. Нещо, с което сега се е ангажирало "Слънчев бряг" АД .

Ако акционерното дружество спечели делото, ще трябва да продължи все така да изнемогва в набавянето на средства, с които да се грижи за собствената си инфраструктура и няма да получи никакви пари под формата на обезщетения или други плащания.

Остава висящ въпросът кой има интерес от воденето на подобни съдебни спорове? От няколко години насам Съюзът на собствениците в комплекса се опитва да саботира акционерното дружеството, мотивиран от нежеланието на някои собственици да плащат дължимите по приватизационен договор инфраструктурни такси. Част от хотелиерите и хазартни играчи настояват за безвъзмездното прехвърляне на инфраструктурата в активите на община Несебър. Вероятно това е причината по делото за собствеността на спорната улица, да се явяват адвокати представлявали Съюза на собствениците в срещи с ръководството на дружеството. Прехвърляне обаче е практически неосъществимо - дружеството има и миноритарни собственици, които се противопоставят на подобен акт. "Слънчев бряг" АД е публично дружество и цената на акциите му зависи от имуществото, което притежава.

Решението на Районния съд в Несебър не стана достояние на обществото през месец юни, когато съдът се произнесе. В медийното пространство то се появи целенасочено 4 месеца по-късно, на 15 октомври - с неуточнена дата, с твърдението "вчера стана ясно" и, че "ако делото не бъде обжалвано, решението ще влезе в сила". Обществото и институциите са принудени да гадаят ще защити ли "Слънчев бряг" АД интересите и собствеността си 3 месеца след обжалването, но броени дни преди заседанието на втората инстанция - Окръжен съд Бургас.

Нечистоплътните опити да се сложи ръка върху собствеността на инфраструктурата на най-големия български курорт са тясно свързани с незаконното строителство, незаконните обекти по и около плажната ивица, безпрепятственото проникване на криминален контингент и проститутки в комплекса, реда за движение на МПС, Синята зона и видеонаблюдението. Всички мерки за ред и сигурност в интерес на почиващите в морския курорт, които последното ръководство се опитва да утвърди от няколко години, въпреки неистовата съпротива на групировки и определени собственици и концесионери.

Имаме всички основания да смятаме, че опитите да се елиминира държавата от възможност за пряк контрол в Слънчев бряг са породени от накърнени корпоративни интереси и желание хаосът и криминалитета все още да продължават да властват в този морски курорт, както се е случвало през мътните години на прехода. Това обаче не работи в интерес на българския туризъм и имиджа на държавата ни като туристическа дестинация. Обогатяването на определени лица и групи не може да оправдае голямата щета за цялото ни общество от агресивното беззаконие, налагано по недопустим начин в най-големия ни курорт, заявяват от "Слънчев бряг" АД.




Още по темата: общо новини по темата: 10
07.04.2015 »
24.02.2015 »
15.09.2014 »
09.04.2014 »
28.01.2014 »
04.06.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Лято 2024
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: