Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Слънчев бряг - в община Несебър или независим курорт?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:12 / 09.04.2014Коментари (0)2261
© Burgas24.bg
"Слънчев бряг" АД, което стопанисва инфраструктурата на комплекса, от три години води битка за обособяването на курорта като самостоятелно селищно образование. Ръководството на държавното дружество е разработило законодателни инициативи, които да регламентират статута на Слънчев бряг и другите големи национални курорти, като независима единица по ЗУТ още през 2011 г. Досега идеята винаги е срещала нехайството на държавата и ожесточената съпротива от "Съюза на собствениците", съобщават от "Слънчев бряг" АД.

Изведнъж в изненадваща пиар акция "Съюзът на собствениците" /СНЦ/ преобърна позицията си на 180 градуса и медийно прокламира идеята на дружеството като своя. В изявата си "хотелиерите" съобщиха, че възнамеряват да започнат преговори с държавата за пълното отделяне на курорта от община Несебър и обособяването му като самостоятелна единица. Идеята веднага бе подкрепена от областния управител на Бургас Павел Маринов.

Подобно предложение обаче е внесено в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма от "Слънчев бряг" АД на 9 май 2011 г. с входящ номер И05-18-22 и още тогава е широко отразено в медиите. Публикуват го почти всички информационни сайтове и вестници.

За какво се бори Съюзът на собствениците в Слънчев бряг?

Необяснимо е, че само допреди няколко месеца съюзът на хотелиерите настояваше точно обратното - цялата останала държавна инфраструктура на Слънчев бряг да бъде отдадена безвъзмездно именно на община Несебър. Как кореспондира тази официална позиция от сайта на СНЦ от преди година с официалната позиция на сайта им днес - за отделяне от община Несебър и поемане на Слънчев бряг от държавата!?

Въпросната структура организираше шумни протести всяка година в началото на сезона и заплашваше с бойкот и блокиране на пътищата. Идеята "Слънчев бряг" АД да бъде закрито и община Несебър да поеме стопанисването на курорта бе включена като основно предизборно обещание на БСП, именно по внушение и настояване на СНЦ - Съюз на собствениците.

Ръководството на акционерното дружество продължава да счита, че само чрез промяната на статута ще се осигури:
• безпроблемна поддръжка на инфраструктурата в най-големия ни курорт;
• законово ще се регламентира осъществяването на контрол върху развитието му;
• ще пресекат опитите за безразборно застрояване;
• ще въведе ред и законност в придвижването, транспортните дейности, стопанисването на плажната ивица и пребиваването в комплекса.


За да се гарантира спокойствието и безопасността на туристите всяко лято в комплекса са въвеждани ясни правила за движение и контрол на достъпа до комплекса. Преди всеки сезон те са яростно заклеймявани и отричани от СНЦ.

Слънчев бряг - насила в община Несебър, или "независим" курорт?

През пролетта на 2012 г. Съюза на собствениците дори убедиха Община Несебър чрез нотариална покана да поиска официално алеите на курорта. През същата година, под тяхно влияние, Община Несебър започна "пилотно" дело за правото на собственост върху една от малките алеи в комплекса.

Сега се оказва, че същите хора искат ред, законност, контрол и правила за достъп, държавна намеса - всичко срещу което неизменно са недоволствали. Внезапната повратливост в позициите на СНЦ буди не само недоумение, но и съмнение, че отново не са в услуга на курорта и туристите, а на някакви скрити конюнктурни интереси. Нежеланието им да признаят, че идеята за обособяването на Слънчев бряг като курортно селище не е тяхна подсказва непочтеност.

За да изготви предложението си за законодателна промяна съветът на директорите на "Слънчев бряг" АД е извършил необходимите анализи на сега действащата нормативна база и възможностите за промени в относимите нормативни актове. То е юридически издържано. Внесено е в МИЕТ, остава само министерството да изяви воля за законодателна инициатива.

След години безучастно поведение и тоталната липса на стратегия за развитието на курортите в България държавата започва да проявява интерес към тази сфера. Смущаващото е, че това не се прави на експертно и професионално ниво, а чрез повърхностни медийни акции. За цялата общественост е ясно какви огромни поражения бяха нанесени чрез хаотичното свръхзастрояване по крайбрежието и планините. Въпреки непоправимите щети обаче има лостове и възможности незаконното строителство и незаконните търговски обекти да бъдат премахнати. Това може да стане единствено с решителни действия за спазване и прилагане на законите от страна на държавните институции. До момента подобна тенденция, за съжаление, не се забелязва, въпреки многократните призиви и усилията на "Слънчев бряг" АД да реши тези тлеещи с години порочни практики!


Вместо държавнически подход "Слънчев бряг" АД отново става обект не на грижа от страна на управляващите в полза на туризма, а на средство за уреждане за временни персонални облаги.

Как ще бъдат спазени последните обещания?

Идеята на Павел Маринов е, че като държавна структура "Слънчев бряг" АД ще може да осъществява пълен и цялостен контрол върху порядките в комплекса. Към момента обаче държавата има мажоритарен дял в дружеството и съответно в собствеността на цялата алейна, комуникационна, ВИК и обществена инфраструктура. Тя би могла да упражнява необходимия контрол и сега... стига да поиска. Това обаче не е направено нито веднъж.

За пръв път от много години на безмилостно източване и разграбване на обществен ресурс "Слънчев бряг" АД може да се похвали с положителен резултат, въпреки всички трудности, пречки и липсата на държавно съдействие. Сега, месец преди поредните избори, се тиражира "новината", че държавата е решила да сложи ред. Липсва отговор на въпроса, защо вместо да се предприемат конкретни законодателни инициативи по вече разработения и отлежаващ 3 г. проект в МИЕТ, се търси демагогска сензация?




Още по темата: общо новини по темата: 10
07.04.2015 »
24.02.2015 »
15.09.2014 »
28.01.2014 »
22.10.2013 »
04.06.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: