Разсадник в сърцето на Странджа отглежда редки растения

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:47 / 30.10.2015
863
Не е нужно да пребродиш Странджа, за да видиш калуна, пирен или чашковидна звъника. Отскоро, туристите могат да се запознаят с част от неповторимото природно богатство на Природния парк в разсадника за редки растения в местността "Качул" до с. Граматиково. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Разсадникът бе създаден със средства от Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." и в него вече се отглеждат 11 защитени вида. Сред тях е прочутата странджанска боровинка, известна още с името кавказка, която има същите вкусови и лечебни качества като черната боровинка, но за разлика от нея, достига 3 метра височина. Растението е под защита на Закона за биологичното разнообразие и се среща само в сенчестите гори на Природния парк. В местността "Качул" се отглеждат и пролетна циклама, лъжник - странджански дъб, странджански чай, багрилна звъника, тис, търилово ботурче и странджанско сапунче.

Целта е в бъдеще от Разсадника да се попълват естествените находища на тези редки видове в планината. Той може да се разглежда и като генетична банка, позволяваща обмена на материал с подобни банки в Европа, с цел научни изследвания.

Природен парк "Странджа", който заема над 1% от територията на страната, се определя като съкровищница на българската природа. На територията му са установени над 1700 вида висши растения. От тях над 300 вида са определени като значими в международен план, защото са редки и застрашени от изчезване. Някои като Странджанското великденче и Странджанското подрумиче, се срещат само тук в целия свят, а за други Странджа е единственото им българско местообитание.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...
Колко нови жилища построиха в Бургаско от началото на годината?
Кола се заби в дърво в Айтос, шофьорката попадна в болница
Строи ли се в Бургаско?
Борят се за живота на мотоциклетист, катастрофирал в Руенско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).