Село Оризаре бе домакин на традиционния празник на хляба

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:07 / 10.07.2017
1135
За осма поред година известното със своето плодородие, чернозем и трудолюбиви хора, село Оризаре бе домакин на традиционния празник на хляба, който се състоя на площада пред кметството. Проявата събра на едно място майсторски направени хляб и хлебни продукти, създадени от сръчни местни хора. Творчеството, труда и емоцията, която умелите жени бяха вложили в своите изделия, бяха оценени и възнаградени с грамоти.

Поздравителен адрес от кмета на Община Несебър Николай Димитров прочете неговият колега - зам.-кметът по "Търговия и туризъм" Лазар Япаджиев. "През годините събитието, на което сте домакини, се вписа съвсем естествено и по категоричен начин в културния календар на общината, защото идеята на празника стои близко до народната почит към насъщния от една страна, предава на поколенията след нас вековното преклонение пред хляба, а за чуждите туристи е различно изживяване, но изживяване с истинския пулс на хората извън блясъка на курортните туристически центрове, събитие със самобитен и народен привкус. И ето тук се крие неговата сила и очарование", гласеше поздравителният адрес.
 
Празникът продължи с богата музикална програма, в която участваха Певческата група "Зора" към местното читалище "Зора - 1928", Група "Романс" към пенсионерския клуб в селото, както и гости от съставните селища на общината - Група за автентичен фолклор "Веселите баби" от с. Тънково, певческата група към НЧ "Светлина-1928" от с. Гюльовца. В проявата участва и оркестър "Айтос". На финала всеки един от присъстващите имаше възможността да опита от вкусните хлебни изделия и дори да си запише рецепта за приготвянето им.

От 2010 г. проявата, отдаваща почит към насъщния, се провежда в село Оризаре, като по този начин тя намери своята по-добра, нова, естествена сцена - подхождаща на трудовия й контекст.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).