В Ново Паничарево отбелязаха Трифон Зарезан

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:49 / 01.02.2016
644
Традиционно днес жителите на приморското село Ново Паничарево отбелязаха празника на винарите, лозарите и кръчмарите Трифон Зарезан. Тази година местните жители направиха ритуалното "зарязване" на празника, но по стар стил - на 1 февруари.

Празничната програма започна с изпълненията на Битова група "Странджанска зеленика", като през цялото време докато звучаха песните, облечени в народни носии девойки захранваха гостите с питка и шарена сол.

Ритуалът по зарязването бе пресъздаден в двора на един от най-старите лозари - бай Тошко, известен в селото с майсторлъка, с който прави напитката на боговете. Честта се падна на новия зам.- кмет на Община Приморско Захарина Неделчева, която заедно с кмета на селото Яна Жекова изпълни ритуала по зарязване на лозята за здраве и берекет. Празникът продължи в местния пенсионерски клуб с много музика, танци и наздравици.

Захарина Неделчева е новият зам. -кмет на морската община и ще отговаря за културата, образованието, спорта и социалните дейности. На местните избори бе избрана за общински съветник за втори път.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...
Колко нови жилища построиха в Бургаско от началото на годината?
Кола се заби в дърво в Айтос, шофьорката попадна в болница
Строи ли се в Бургаско?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).