Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Приморско протестират с подписка срещу антена на мобилен оператор
Автор: Екип Burgas24.bg 11:37 / 03.11.2009Коментари (0)1244
© Burgas24.bg
Над 130 жители на един от централните квартали на Приморско са се подписали срещу антена на "Глобул", монтирана върху покрив на жилищна сграда на улица "Ропотамо" 21 в града. Те настояват за нейното премахване, както и за спешни промени в действащото законодателство, които да забранят монтирането на базови станции в населени места.

Разрешението за поставянето на базовата станция е издадено от общината. Според официалната документация „Базова станция №5248 на „Глобул" е монтирана в УПИ ІІІ-286 кв.19.

Протестната подписка се събира по инициатива на председателя на СДС в Приморско Миглена Барцулева, която била потърсена от притеснени за здравето си съграждани. "Хората са притеснени, защото редица доклади на учени посочват, че антените нанасят вреда. Например докладът, изготвен от проф.Любомир Иванов, доц. Татяна Иванова, доц. Божидар Тулевски и др. от Националния център за опазване на общественото здраве в края на миналата година за първи път признава за „Висока степен на риск за персонала, обслужващ системите за мобилна комуникация". Въпросният „персонал"обслужва GSM-антената веднъж-дваж годишно, а хората, които живеят около нея, са облъчени непрекъснато. Антените на клетъчните станции имат вредно лъчение, първо - защото излъчват 24 часа без прекъсване, а интензитетът е в зависимост от броя на разговорите, които минават през станцията в даден момент - колкото са повече,толкова е по-голяма интензивността на полето", обяснява Миглена Барцулева. Самата тя с ужас установила, че също е в обсега на антената, срещу която се подписват съгражданите й. Съоръжението е монтирано на 8 метра по хоризонтала срещу нейната тераса. В същото време по данни на Световната здравна организация антените трябва да отстояват минимум на 70 метра от жилищните сгради. Това е уредено с Наредба №9 на Министерството на здравеопазването, но никой не я спазва.

Проблемът в Приморско не е само с тази антена. Базова станция на мобилен оператор е поставена и върху покрива на общинската поликлиника, която е публична общинска собственост и с нея може да се разпорежда само общинският съвет. Сградата се намира точно на 20 метра от училището, където ежедневно преминават стотици деца. "Вероятно някой смята, че това е най-точното място за монтаж на станцията, но това не са жителите на общината", казва Миглена Барцулева.

След възникването на проблема с антената, общинският съвет на СДС ревизирал европейската практика в подобни случаи. Оказало се, че процедурата по монтажа на базовите станции в България е уникална по слободията си в сравнение с цяла Европа. Тя третира опасните базови станции сякаш са прости комини и разрешение се изисква само от главния архитект на общината. После лъчението трябва да се замери от екип на лаборатория „Физични фактори" на Националния център по опазване на общественото здраве към здравното министерство. Но там работят шепа специалисти, които физически не могат да обслужат десетките хиляди GSM-антени, които изникват ежедневно навсякъде в страната.

Разрешеното лъчение у нас от тези антени според действащата Наредба е 10 микровата на кв.см, което е многократно по-строго от нормите в някои европейски страни. Но в Европа всяка GSM-антена се поставя по специален разрешителен режим и регулярно се замерва лъчението. Единствено в България няма такъв режим и мобилните оператори са свободни да си правят каквото искат. По неофициални данни дневният оборот на трите ни мобилни оператора е минимум 9 млн. лв.

Със съдействието на СДС - Приморско жителите на квартала са изпратили жалби до всички институции в страната, които могат да вземат отношение по проблема. Те настояват на първо място законът да се промени така, че разрешенията за строеж на базови станции да не се издават по общия режим като всички останали разрешения, а за тях да съществува специален. Второ искане на местното СДС е да се изготвят правила за периодичен мониторинг на електромагнитните излъчвания, който да се извършва минимум два пъти годишно, а данните да се предоставят на общинските съвети.

"Липсата на детайлна законова регламентация не може да се приеме като оправдание за бездействието на държавните и общински органи, тъй като казусът касае човешкото здраве. Нали първата и най-важна грижа на държавата е здравето на хората.

Надяваме се на спешни мерки от ваша страна, а ние от своя страна ще продължим да отстояваме правата си на равнопоставени граждани и европейци,като сезираме и други институции в България и Европа", завършва писмото.

Към местния общински съвет също има отправено питане колко подобни антени са монтирани в общината, колко са сключените договори между собственици на къщи и хотели с мобилните оператори за тези съоръжения, регистрирани ли са в НАП и платени ли са данъците. Отделен въпрос има и за казуса с поликлиниката




Още по темата: общо новини по темата: 16
17.03.2022 »
21.07.2019 »
11.03.2010 »
10.03.2010 »
09.02.2010 »
16.11.2009 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: