Водолази чистят водите край остров Св. Иван

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:26 / 04.06.2020
845
На 20-21 юни 2020 г. ще се проведе благотворителна кампания за почистване на водите около остров Св. Иван край Созопол. Инициативата е плод на съвместното усилие на компанията BulDock и водолазен център DIVING BG да се намали количеството на битови и други отпадъци в Черно море. Свободна покана за участие е отправена към всички водолази, фрийдайвъри и хора, които обичат морето.

Отпадъците, събрани от гмуркачите по време на кампанията, ще бъдат депозирани върху плаваща платформа, специално сглобена и закотвена от BulDock в близост до острова, а екипът на DIVING BG ще осигури бутилки, тежести, база и две скоростни, специално оборудвани за инициативата, лодки. В инициативата се включват и FINTRADE ENGINEERING, които безвъзмездно предоставят контейнер за събиране на отпадъците, както и последващото им депониране.

Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, показа скорошно проучване на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. През лятото основните замърсители са предмети за еднократна употреба, оставени или изхвърлени от туристи, които попадат и в морските води – бутилки, капачки, найлонови пликове и други продукти от бита ни – фасове, пластмасови чаши и опаковки. (European Environmental Agency – Marine LitterWatch Data. Community: Independent / Black Sea NGO Network) Пластмасовите отпадъци, изхвърлени само за едно лято в Черно море, могат да покрият повърхността на всичките му плажове.

Организаторите от BulDock са основният екип, стоящ зад създаването на инсталациите “Плаващите кейове" и “Маастаба" на артиста Кристо, както и първият плаващ концерт в България, проведен миналата година на Гребния канал в Пловдив, с участието на Орлин Павлов и приятели. Другият партньор, водолазен център DIVING BG, е създаден преди повече от 10 години и е обучавал като водолази известни личности като Любен Дилов-син, Владимир Карамазов, Деян Донков и много други български звезди.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Несебър вече гъмжи от туристи
30% от хотелите в Слънчев бряг отварят днес
Готов е мостът от Царево за къмпинг "Нестинарка"
Откриха скелет на гигант в Дебелт
Ще позволят ли строежа на 28 вили близо до Ропотамо?
Ето каква присъда получи шофьорът на зърновоза-убиец, взел живота...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).