Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (3)
Четвърт век от деня, в който Стефка Костадинова триумфира в най-силното олимпийско състезание в историята
Автор: Стойчо Генов 13:53 / 03.08.2021Коментари (0)840
©
Днес президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова отбелязва 25-ата годишнина от спечелването на така дълго преследваното олимпийско злато в нейната колекция.

Събитията на 3 август 1996 година, случили се в горещата вечер пред погледите на 85 000 зрители на "Сентениъл стейдиум“ в Атланта са сред най-драматичните и паметни в историята на българския и световния спорт. Четвърт век по-късно си ги припомняме:

За игрите Атланта 1996 Костадинова  заминава с ясното разбиране, че това е нейният последен шанс за олимпийска титла. Отново е абсолютен хегемон – пристига в Щатите, след като 20 пъти преодолява 205 см, докато всички останали за всички времена са го правили само 5 пъти. Въпреки превъзходството в последните 11 години, тя вече знае неписаните закони и рискове, които носи една олимпиада.

Наясно е, че няма да е лесно. Така и се оказва… Но този път пловдивчанката е абсолютно готова на всичко, за да прегърне мечтата си.

Квалификациите са преминати гладко с първо място в групата и нито един фаул. Във финала обаче съдбата й поднася поредното неочаквано препятствие. Противно на прогнозите, атаката идва от гъркинята Ники Бакояни, която подобно на Ритър в Сеул 1988 прави състезанието на живота си. И отново, както преди 8 години, височината 203 см се оказва рубиконът.

До 201 см Стефка, Бакояни и Инга Бабакова вървят в пакет, като българката и украинката водят защото са безгрешни. На 203 см Бабакова отпада, но Бакояни от третия опит подобрява гръцкия рекорд… 

Стефка също преодолява 203 от първи опит и все още е начело. Летвата се издига на 205 – тук гъркинята се предава, а Костадинова прелита с успех и вече никой не може да й отнеме златото. Шампионка! Стефка печели титлата на игрите Атланта в най-силното олимпийско състезание в историята на дисциплината. Девет жени преминават над 196 см, пет скачат над 199 см, а за медал са нужни минимум 201 см – "най-високият бронз“ в историята.

Сребърната Бакояни (Гърция) пък точно тогава преодолява уникалните за жените 33 см над собствения си ръст. Костадинова трябва да се справи с всичко това, плюс да подобри олимпийския рекорд с 205 см, за да триумфира със златото. И го прави с типичната си класа и очарование.

Най-накрая – олимпийски шампион! На върха след толкова години преследване на единственото отличие, които й липсва. Със златото в Атланта Костадинова влиза в клуба на световните знаменитости и става една от най-великите в историята на спорта.

На награждаването една сълза се отронва по бузата на Стефка, докато звучи българският химн и родното знаме се вее най-високо на "Сентениъл Стейдиум“… Вълнуващ миг за историята и щастлив край на една от най-хубавите приказки в световния спорт…






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Григор Димитров с нова победа и сигурен двубой с Карлос Алкарас

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: