БОК отбелязва Международния олимпийски ден в НСА

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
21:23 / 23.06.2022
410
Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 126 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

По този повод днес в НСА председателят на БОК Стефка Костадинова посрещна щафетата и прие от ръцете на ученици и студенти факела със символичния олимпийски огън. До нея бяха още Любомир Ганев – президент на БФ волейбол, проф. Лозан Митев от НСА, Румен Стоилов - президент на БФ джудо, Пламен Кръстев от Изпълкома на БОК, Йорг Шенк – президент на БФ хокей на трева и др.

"Целият свят празнува днес олимпийския ден, с което отдава почит на първооснователите, на тези, които ни завещаха великата идея на олимпизма с неговите благородни принципи и идеали. Това лято МОК отправя специален призив за обединен и мирен свят. Бъдете горди с нашите велики шампиони, защото те прославят страната ни по цялата планета.

Желая на всички български олимпийци здраве и сила. А на вас – бъдещите спортни звезди, пожелавам да постигнете успехите на големите български шампиони, които са гордост за нацията,“ каза в краткото си приветствие към младежите Костадинова.

"Този ден е по-специален и за най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри. Притежателката на рекордните пет олимпийски медала, два от които златни Мария Гроздева празнува рожден ден точно на 23 юни, а тази година отбелязва знаменит юбилей. Миналото лято легендарната състезателка по спортна стрелба стана и първата българка с участие на 7 олимпиади,“ каза още Стефка Костадинова.

Във висшето спортно училище традиционно студенти и преподаватели отбелязват празника с редица други надпревари и активности. В тях се включиха ученици от столичните училища и олимпийски клубове – 35 СЕУ "Добро Войников“, 55 СУ "Петко Каравелов“, 191 Основно училище "Отец Паисий“ Железница, студенти, преподаватели и представители на НСА.

Всички участници бяха със специални фланелки с логото на олимпийския ден. Празникът завърши с много снимки и селфита на младежите с настоящата световна рекордьорка в скока на височина, глобална знаменитост и легенда на българския спорт Стефка Костадинова. Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец бе честван и в много други градове из страната, където по традиция отдадените на олимпизма хора организираха различни събития.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).