Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Борецът Айк Мнацаканян: Ако здраво се трудя, ще победя всички
Автор: Екип Burgas24.bg 17:09 / 15.02.2023Коментари (0)418
© БФ Борба
Айк Мнацаканян, медалист от европейски и световни първенства по борба в класическия стил, дни след бронзът от първия за годината турнир от сериите "Гран При" в Загреб, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на радио "Фокус".  

Здравей, Айк. Къде те откриваме в момента?

В момента съм на лагер в Хърватия.

Започна годината с държавна титла в олимпийската вече категория до 77 кг в класическия стил. А сега спечели и бронз на силния рейтингов турнир Загреб Open. Разкажи на слушателите ни за състезанието, на което постигна четири победи? 

Турнирът беше много силен. Първият мач спечелих срещу италианец, вторият – загубих от иранец, направих голяма грешка. Третият мач победих на нула норвежец, четвъртият отново победих на нула норвежец и петият победих французин. Турнирът беше много силен, участваха много носители на медали от Европа, призьори от Световни първенства.

Казваш, че има много състезатели на самия турнир, които са и световни шампиони?

Да, шампиони, носители на титли. Това е първото състезание тази година - "Гран При" и затова всички пристигнаха в Хърватия. Беше много трудно. Можех и по-добре да се представя, но заради една грешка не успях да спечеля златото.

Загуби единствено от иранец. 

Направих голяма грешка.

Каква е грешката и можеше ли да го победиш?

Можех. Можех разбира се да го победя, ако мислех за борбата. За какво да се бориш, ако в главата ти единствената мисъл е, че от някого можеш да загубиш? Напротив. Винаги трябва да вярваш, да вървиш напред и да побеждаваш. Ако не се случи да победиш, опитваш отново. Препъваш се, падаш, но ставаш, продължаваш отново. И тогава всичко ще се получи. Най-важното е да се трудиш, да обичаш работата си и тогава всичко се получава.

Изкачи се в ранглистата при 77-килограмовите в турнира. Вече си на 13-то място. Кой ще бъде основният ти съперник през този сезон в тази категория?

77 килограма е много силна категория, там има много силни борци. Да откроиш един, ще бъде много неправилно. На всяка схватка ще излизам все едно тя е последната. От първата до последната секунда ще се боря с мисълта за победа. Сега, на 23-и февруари заминавам за Александрия на "Гран При". Там има много участници и ще се опитам да поправя бронзовия медал със златен. Надявам се, че ще се получи. Аз вярвам в това.

Успя ли вече да свикнеш с тази по-горна за теб категория? Все пак качваш 5 кг, за да влезеш в нея.

Да, разбира се, вече свикнах. Да, тежах 72 кг. Много ми казваха, че трябва да премина на 77 кг, но аз мислех, ето сега ще стана европейски шампион, световен шампион, олимпийски шампион на 72 кг и едва след това ще премина в 77 кг. Но не ми се получи да стана шампион, преди Олимпиадата се преместих, получих лиценз, пристигнах на Олимпийските игри, но за голямо съжаление не се представих добре. Но пък от друга страна, за мен това е голям опит. Вторият път се надявам, че всичко ще се получи, тъй като имам сили за това. Няма непобедими. Важното е да работя, да изработя своята тактика, стратегия, да усъвършенствам техниката си и всичко ще бъде наред.

Какво предстои за теб отсега нататък?

Сега заминавам за Александрия. След това отивам на турнира "Дан Колов“ там също ще се състезавам, а след това заминаваме за Унгария на лагер, след което ще се проведе европейското първенство.

Каква е основната ти цел като постижение за сезона?

Моята основна цел е здраво да се трудя. Да тренирам и здраво да се трудя без да се жаля. Това е моята основна цел. Аз разбирам, че ако здраво се трудя, ще мога да победя всички и ще стана шампион. А за да стана шампион, трябва да тренирам, да спазвам режим. Правилно да тренирам, правилно да се възстановявам и тогава всичко ще бъде добре.

За момента как вървят тренировките и въобще подготовката?

Аз винаги изисквам много от себе си. Винаги съм недоволен. Знам, че винаги може още по-добре. И се старая днес да направя повече от вчера. Тогава съм доволен. Имам много спаринг партньори, до мен са треньорите ми. Ние вярваме, че всичко ще се получи, ние сме едно и вървим напред. Вървим рамо до рамо всички. Аз съм доволен от всичко. В този момент за мен всичко е наред. Няма от какво да се оплаквам.

Състезаваш се и живееш в България вече около 5 години. Свикна ли с живота в страната ни?

Знаете ли, в последно време нещата не се получават. Знаете, заради войната не мога да отида да видя семейството си. Вече много дълго време не съм се прибирал вкъщи, половин година не съм бил у дома. А преди това постоянно пътувах от България до Русия. Но в последно време съм повече в България. Но иначе – да, свикнах. Свикнах с манталитета на хората. Природата в България много ми харесва, българската кухня също ми харесва много. Човек свиква с всичко. В началото естествено беше трудно, но сега вече е добре. Разбирам се с хората, разбирам езика вече. Започнах да върша по-добре работата си.

Има ли още нещо, което би искал да споделиш за нашите слушатели?

Желая на всички хора да бъдат добре, да бъдат по-позитивни, да не мислят негативно. И ако човек вярва в себе си, рано или късно всичко се получава. Просто трябва да вярваш, тогава всичко се получава. 

Георги КУСИТАСЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Григор Димитров с риск да изпадне от Топ 10
Нургюл Салимова изпусна победа, но намали разликата с първата на Турнира на претендентките

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: