Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ива Дойчинова: Необходим е екшън план за зелено възобновяване на икономиката - призоваха на Софийския икономически форум
Автор: Йоланда Пелова 11:25 / 28.06.2023Коментари (0)508
© Фокус
В София се проведе четвъртият Софийски икономически форум. Фокус на събитието бе регионалното сътрудничество, приемът на България в Шенгенското пространство и еврозоната, както и въздействието на инвазията на Русия в Украйна. Във форума участваха лидери от политическите и икономическите среди. Бяха дадени конкретни отговори на ключови за региона въпроси с акцент върху енергетиката, сигурността, икономиката и туризма. Ива Дойчинова, програмен директор на Радио "Фокус“, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус"

Здравей, Йоли. Здравейте и на нашите слушатели. Срещата започна в една неформална обстановка, само с представители на медиите и Симеон Цомокос, който е основател на Делфийския икономически форум. Всъщност той има един много култов статут, този форум, на голяма среща между политици, икономисти, експерти, учени и бизнес в търсене на иновативни икономически решения, които са устойчиви във времето. В този смисъл той наистина може да бъде изключително полезен в този момент и за България. Другият ни събеседник беше Йоргос Кремлис. Той е бивш главен съветник на министър-председателя Кириакос Мицотакис по въпросите на енергетиката и околната среда. Първото, което те изтъкнаха, е, че в Гърция са оптимисти, че ние бързо ще влезем в "Шенген“ и еврозоната, и това ще ни даде възможност за изграждане на много по-силен енергиен съюз по повече линии. Големите предизвикателства пред България, а ние си ги знаем, разбира се – естествено, влизане в еврозоната, икономическият ни ръст, който трябва да се увеличи, и борбата с инфлацията, както и усвояване на средствата от европейските фондове чрез инфраструктурни проекти. Една от големите ни заслуги беше интерконекторната връзка с Гърция. Тя беше подчертавана няколко пъти, като бе поет ангажимент – пак казвам, това е неформална среща, не между политици, а между експерти и журналисти, но че ще се удвои капацитета на азерския газ, който ще бъде въвеждан от там. Освен това се предвижда нещо, което се каза в началото на тази година – един рестарт на нефтопровода "Бургас – Александруполис“, само че наопаки, т.е. "Александруполис – Бургас“.

По него ще тече енергия с неруски произход, нефт, както разбира се, и зелена енергия, произведена в Египет от вятър и слънце. Между Гърция и Египет има много успешен според мен зелен проект на възобновяема енергия. От морските вълни и от слънцето в Египет се произвежда зелена енергия, която по подводни канали по брега, по дъното на морето достига до Гърция. Има идея тази енергия да достига и до България. Другото много забележително нещо, което има и символен характер, освен чисто транспортен, е свързаността, която ще започне от Солун. Говорим за… те го наричаха green railway – зелена железопътна линия, която ще свърже Солун, Александруполис, Бургас, а след това ще бъде продължена към Варна, Русе и Одеса. Те говорят за тази връзка не само като енергийна и транспортна, но и като културна, духовна, политическа и подкрепяща връзка на целия регион. Бъдещето на енергетиката е във водорода – това съобщи г-н Кремлис, на няколко пъти го изтъкна. Газът вече е отиващ си ресурс, не защото той сам по себе си не е по-зелен от другите изкопаеми продукти, а и заради това, което се случва след добива му като структура на земните недра.

Знаеш, наскоро Нидерландия забрани, спря производството на газ точно по тези причини – възникват множество земетресения и трусове, макар и с малък магнитуд. Това, което те виждат като потенциал в България, е първо, много голям потенциал в съхранението на енергия, както и възможност да произвеждаме от Черно море зелена от приливите и отливите, както и от морски вятърни турбини. Звучи като част от бъдещето и нещо много интересно, но и много възможно, и много потенциално. В Гърция процентът на възобновяемата енергия е 48 и това е един от най-високите проценти в света. А ние все още използваме въглища. Този вид сравнение във всички случаи не е в наша полза. Нека да кажа нещо, което е като обобщение на двата големи форума, на които бях в последните седмици – единият, който беше Green Transition, втория, който е Софийски икономически форум до обяд днес. Няколко пъти се споменава, че на нас ни трябва спешно екшън план за зелено възобновяване на икономиката и план за възобновяеми енергии изобщо.

И както ти самата беше казала, нов план "Маршал“.

Да, разбира се, то е в различен контакт.

Да, да.

Но някак си прави впечатление, че сякаш тук нямаме достатъчно ясно дефиниран екип и егида, под която да бъде направен, изграден този план, както и фигури и субекти, които да движат напред тези стратегии и това планиране.

Нека да кажем, че Софийският икономически форум събра за първи път новите министри на България. Това беше първото събитие. Иве, кои бяха основните политически послания?

Няма как да в днешни дни да се случи форум на високо ниво по каквато и да е тема и да не тръгнем от войната, защото естествено, това, което направи руската инвазия в Украйна, е, че промени координатната система на всички, на всичко, започвайки от енергията и зависимостта й от Русия.

И разбира се, всяка една икономическа стъпка, развитие или съюз оттук нататък 

ще минават през ориентацията от коя страна на барикадата сме ние. И това е много ключово, защото всички посланици, които взеха участие в тази среща – Кенет Мартен от САЩ, от Германия Ирене Мария Планк, Австрия – Андреа Икич-Бьом, и Украйна – Олеся Илашчук, казаха, че нашата средна по големина държава е ключова геополитически в този момент и похвалиха нейната роля в развитието на конфликта, бързото диверсифициране по отношение на енергийните източници, които са различни от руското гориво, и като цяло колко е важно да се определим. Нека да кажа, че имаше една много емоционална реч в началото – това беше президентът Росен Плевнелиев, който на няколко пъти изтъкна, че колкото по-бързо Украйна бъде приета в Европейския съюз, а България – в "Шенген“ и еврозоната, толкова по-добре за Съюза. Той наистина го повтори няколко пъти. Цитирам го: "Моят съвет ще бъде: подпишете декларацията за европейското членство на Украйна в НАТО и ЕС колкото може по-бързо“. Олеся Илашчук, посланикът на Украйна, разбира се, беше по-емоционална.

Нормално е, защото това, което се случва в Украйна, става от ден на ден все по-опасно, по-страшно, по-зверско. Тя използва думата "варварство“ буквално и след взрива на стената на Каховския язовир, за който все още не се знае точно кой е причинил тази огромна щета, която наричаме и екоцид, тя каза, че буквално виждаме следващи терористични атаки в Запорожието и руснаците продължава да нарушават все по-лошо и по-крайно международното право и трябва да отговарят за това. Аз предлагам като едно обобщение на това, което се чу като т политически послания от този първи панел – влиянието на руската инвазия в Украйна върху българската геополитическа ситуация, от основателя и президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, дадено специално за Радио "Фокус“ (бел.ред. виж интерюто на Саломон Паси).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: