Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Стартира безплатна лятна техническа академия за ученици в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:04 / 05.07.2023Коментари (0)582
©
На официална церемония в библиотеката бе дадено начало на лятната техническа академия на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), която се организира в партньорство с Община Бургас. В нея участват близо 100 ученици от 9, 10 и 11 клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов“, както и деца от националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" на Министерство на образованието и науката.

В рамките на три седмици те ще работят по програмирането на онлайн платформа за стандартизирано създаване на автобиографии на базата на зададени шаблони, в които лесно могат да се въвеждат данни.

Учениците ще бъдат разделени в екипи, чиито ментори ще са 15 представители от най-големите български и международни ИТ компании, членове на AIBEST. Те ще помагат на участниците в академията при разработването на проекта, който е максимално близък до реален казус. На финала децата ще представят пред жури своите разработки, а трите най-добре справили се отбора ще получат награди от Асоциацията.

"Това е първото издание на нашата лятна техническа академия. Изключително много благодарим за подкрепата на Община Бургас. Вярвам, че тя ще се превърне в ежегодна инициатива, защото за нас е важно да развиваме ИТ потенциала на бургаските ученици, като основа за все по-силното присъствие на високотехнологичния бизнес в града. Избрахме доста интересен практически казус, по който да работят децата, за да могат да усетят полезността и иновативността на нашата индустрия.“, коментира Илия Кръстев, председател на борда на директорите в AIBEST.

"Искам да благодаря на екипа на АИБЕСТ, че избра Бургас за пилотното издание на академията. Съвместните събития, сътрудничеството между бизнеса и местните училища и университети привлече вниманието на големите компании към Бургас. Вече над 47 фирми от ИТ и Аутсорсинг сектора имат офиси или екипи в Бургас. В тях работят над 2000 души от Бургас и има желание за разкриване на още работни места в нашия град. Гордея се и с нашите ученици, които са тук през лятната ваканция с амбицията да се развиват и да надграждат знанията си, да работят по реални проекти, да се учат от най-добрите в бранша.“ , коментира кметът Димитър Николов.

Иван Русев, R&D директор в Experian България и член на борда на директорите в AIBEST, даде ценни съвети на учениците за предстоящия старт на професионалната им кариера, както и за успешното им представяне в Академията.

Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. През пролетта AIBEST стартира националното си роудшоу "Пътят към твоя успех“ именно от Бургас. Тогава над 400 ученици и студенти се запознаха с възможностите за реализация в "Индустрията на знанието“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: