Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Предварителният проект за ОУП на Бургас получи висока експертна оценка
Автор: Екип Burgas24.bg 12:50 / 22.07.2010Коментари (3)3010
Предварителният проект за общ устройствен план на град Бургас получи висока оценка на провелия се вчера /21 юли/ разширен експертен съвет по устройство на територията с участието на зам.-министърa от МРРБ Георги Прегьов, кметa на Община Бургас Димитър Николов, зам.-кметовете Костадин Марков и Атанаска Николова, главния архитект на Бургас Веселина Илиева, представители на Съюза на архитектите в България, на академичната общност, експерти от МРРБ, общинска администрация и областна управа, контролни органи и експлоатационни дружества.

По време на заседанието проектантският екип на Гражданско обединение "ГЕОЩРИХ", ангажиран с изготвянето на новия ОУП на гр. Бургас, представи неговите основни параметри, след което бяха чути рецензии и проведена дискусия.

В настоящия си вариант проектът за ОУП на Бургас е изготвен, съобразявайки се с всички забележки и предложения, дадени при обществените обсъждания, както и с препоръките, внесени допълнително в Общината от професионални организации, НПО и граждани. Той е плод на продължителни дебати и работни обсъждания между проектантския екип, общински експерти и всички съгласувателни ведомства.

Представителите на МРРБ споделиха задоволството си от факта, че Община Бургас има амбицията да разработи ОУП както на града, така и на цялата община. Те отбелязаха, че това е една от малкото общини в България, които разработват подобни планове за развитие. МРРБ заяви готовността си да подпомага бургаската администрация с каквото е необходимо на всеки един етап от реализирането на този проект.

В своите рецензии, изчетени по време на срещата, проф. д-р арх. Стефчо Димитров и доц. д-р арх. Минчо Ненчев отбелязаха, че проектантите са се справили успешно и в сегашния вариант на ОУП на град Бургас територията е добре овладяна, забележките от всички проведени обсъждания са взети под внимание, законовите постановки са спазени, планът е в обем и съдържание, отговарящи на изискванията, зададени от общинска администрация. Високи оценки за новия ОУП дадоха и арх. Любомир Пеловски от САБ-София, арх. Владимир Милков от САБ-Бургас, арх. Нели Бординчева от КАБ-Бургас. Според арх. Пеловски новият устройствен план на Бургас носи
елементите на устойчивото градско развитие, което е съществен приоритет за развитието на Европа и света като цяло.

Проектът за новия Общ устройствен план на град Бургас е ориентиран към запазване най-доброто от архитектурната среда и адекватно коригиране на недостатъците на все по-динамично разрастващия се мегаполис. Предвижда се в новоусвоените територии да има повече зелени, отколкото урбанизирани площи, като според специалистите Бургас има потенциал да се превърне в един от най-зелените градове в Европа. Акцент в новия ОУП е максималното използване на уникалните природни дадености на региона - езера, море, плажов ресурс, екологични зони с богато биоразнообразие, които да дадат възможност за развитие на Бургас като модерен туристически град.

Като най-важни приоритети в новата устройствена визия за града бяха посочени:

* решаване на транспортно-комуникационните проблеми и извеждане на транзитния трафик от ядрото на града чрез изграждане на обходни пътища, свързани с националната пътна мрежа;

* озеленяване на нови територии и съхранение и допълнително облагородяване на съществуващите зелени площи; обособяване на нови зони за спорт и отдих;

* изнасяне и преструктуриране на промишлените зони и отваряне на града към морето.

В рамките на проведения експертен съвет към проектантския екип беше отправена препоръка за доработка на транспортната схема на града, както и за изготвяне на специфични правила и норми за устройствените зони, с които да се гарантира успешното прилагане на плана. Тези препоръки ще бъдат взети под внимание и допълнени към проекта. Общинска администрация е внесла доклад за екологична оценка и оценка за съвместимост на ОУП в РИОСВ-Бургас. След получаване на положително становище оттам, процедурата по приемане на ОУП ще продължи с приемането му от Експертния съвет по устройство на територията към Община Бургас и одобряване от компетентния орган.

Новият ОУП на Бургас съчетава в себе си най-актуалните виждания на водещи специалисти в сферата на архитектурата и благоустройството. Той дава перспективите за развитие на града за следващите 20-25 години и дава възможност нещата да се случват планирано.




Още по темата: общо новини по темата: 77
26.09.2012 »
26.06.2012 »
25.03.2012 »
15.12.2011 »
21.07.2011 »
21.07.2011 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
вижте снимките само - на големи транспаранти е показан плана така че всички да видят, качен е и в интернет много отдавна - за да може всеки да се запознае с него, ако не е съгласен - да си потърси правата докато е време, не после да обжалва и да го спира.....ако това беше по времето на йоан или начело на общината бяха комунягите - познайте дали изобщо щяхме да знаем че се готви такъв план и щеше да се говорят всякакви митове поради липсата на информация в медиите.....и в един прекрасен ден щяхме да разберем че през бургас ще мине бургас-александруполис, набуко, южен поток, северен поток, син поток, аец бургас и т.н. :ДДДД а тук хората си дискутират пред огромни транспаранти - мила родна картинка от родния ми бургас досущ като в западна европа.....пукайте се комунягиииии през гърбааааа
0
 
 
не знам защо си мислиш че си запознат, но определено си личи не си добронамерен и целта на коментара ти не е да оцени качеството на плана, а по-скоро да плюеш по общината, както и да е.....толкова за теб, много внимание и без това ти отделих вече.....1во такъв оуп не е имало досега - първия е поръчан 40те години, но никога не е правен - има само частични за кварталите.....най-накрая към 1984 е завършен 1вия такъв план който обаче е разчетен при 80 хил.жители да стигне 200 хил.жители и да има по една кола на 10 семейства.....прави ми добро впечатление че авторите са се вслушали във всякаква възможна критика и са нанесли всички корекции в плана, както и рекордно малкото жалби от граждани за плана, трябва да се отчете и високата оценка поставена от всички експерти и нпо, но тук не мога да не припомня как когато избраха тези автори на оуп-а как едни съветници, сега имащи се за "независими" внасяха смут и страх че било фирма на доган, че архитекта бил балчик, както и гл.архитектка е от там и че едва ли има нещо гнило, как едва ли не бъдещето на бургас е обречено на ахмед доган и т.н. някой помни ли гръмките заглавия оттогава или всички са забравили?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: