Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Инвестират 10 млн. лева европейски пари в новото бургаско ларго
Автор: Екип Burgas24.bg 16:19 / 07.09.2010Коментари (1)2388
В галерията на Burgas24.bg можете да видите визуализация на това как ще изглежда центъра на Бургас след реконструкцията
В края на септември стартира реконструкцията на ул. "Александровска" и превръщането й в красиво ларго , както и ремонтът на перпендикулярните улици към нея. Това обяви на пресконференция днес кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Общината спечели финансиране в размер на 10 364 242 лв. по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 за мащабния благоустройствен проект, чието пълно наименование е "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас".

На пресконференцията присъстваха още зам. кметовете инж. Костадин Марков и Атанаска Николова, както и гл. архитект Веселина Илиева.

Проектът включва 4 лота:
1/ Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. "Александровска" - от пл. "Царица Йоанна" до пл. "Тройката", ул. "Св. Св. Кирил и Методий";
2/ Реконструкция на ул. "Генерал Гурко", ул. "Адам Мицкевич"
3/ Благоустрояване и паркоустрояване на Приморски парк - нова част, възстановяване на декоративна стена "Стената на приказките" и водно огледало в Приморски парк;
4/ Благоустрояване и реконструкция на спортна площадка до Дом "Надежда", ж.к. "Република", УПИ II, кв. 172, и пространството, заключено между бул. "Иван Вазов", ул. "Хан Крум" и ул. "Цар Петър"

Кметът Николов представи подробно строително-ремонтните дейности, които ще бъдат изпълнени по отделните лотове, сроковете, в които ще бъдат финализирани, стойността им и избраните фирми-изпълнители.

"Обръщам се към гражданите на Бургас с молба да бъдат търпеливи до приключването на ремонтните работи по осъществяването на проекта. Преустройствата ще бъдат тежки, гоним конкретни срокове, прекъсване ще има единствено при тежки метеорологични условия", призова Николов. Той допълни, че по ул. "Александровска" няма да има рязане на дървета. 36 обаче че бъдат отрязани на ул. "Гурко", за което има съответните протоколи от института по лесовъдство.

Пред журналисти, Николов показа плочите, с които ще бъде изградено новото ларго по "Александровска". Те са с високо качество в два цвята, което ще гарантира дългогодишната устойчивост на улицата. Освен със специална настилка, на нея ще бъдат направени и серия от композиции от мозайка и пластики на морска тематика. Проектът на ларгото е дело на "Атика" 5.

Ремонтните дейности по ул. "Александровска" ще стартират от пресечката с ул. "Богориди" и ще вървят едновременно в посока ЖП Гара и пл. "Тройката". В рамките на 210 календарни дни ще бъде извършена подмяна на настилките, поставяне на нова паркова мебел, пластики и озеленяване, ще бъдат монтирани енергоспестяващи лампи. Ремонтът е на стойност 3 151 000 лв. и е най-големият ремонт на пешеходна зона, правен в България с пари от европейски програми.

Ремонтът по ул."Гурко" и нейното продължение към Морската г

©
радина - ул. "Адам Мицкевич" ще стартира едновременно с този по "Александровска". Освен пълно обновяване на уличното платно, прилежащите тротоари, осветлението, растителността, строителните дейности в тази част ще осигурят на бургазлии нова велоалея и допълнително 140 паркоместа. Всичко това ще бъде завършено в рамките на 90 календарни дни. Общата стойност на ремонта е 485 614 лв.

Реконструкцията в Морската градина ще започне малко по-късно в сравнение с останалите ремонти - през първите 10 дни на октомври, и така няма да попречи на бургазлии до последно да използват слънчевите лъчи за разходка. Ще бъде рехабилитирана укрепена алейнатата мрежа в новата част на парка - на север от паметника на Пушкин. Парковите елементи - пейки, кошчета за отпадъци, беседки, кошчета за отпадъци на домашни любимци ще бъдат подменени с нови. Предвидено е изграждане на система за видеонаблюдение, ново енергоспестяващо осветление, както и обособяване на нова зона за свободно разхождане на кучета. Реконструкцията в Морската градина ще започне с възстановяването на "Стената на приказките" и водното огледало. Целият обект ще бъде завършен за 150 календарни дни.

Строително-ремонтните дейности по лот 4 включват облагородяване на градинката до старата поща, включващо изграждане на детски кът, система за видеонаблюдение, ново осветление. По този лот ще бъде реновирана и спортната площадка до дом "Надежда" в кв. "Република". Ремонтът е на стойност 373 000 лв. и ще бъде изпълнен за 90 календарни дни.



Още по темата: общо новини по темата: 32
13.11.2011 »
12.08.2011 »
11.08.2011 »
10.08.2011 »
11.07.2011 »
13.03.2011 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз също ще попитам-г-н Николов-кога ще се оправи зоната около блокове с номера;-461,2,3,4,5,6,,7,8 и469.До кога ще чакаме благоволението Ви г-н кмете,нали гласувахме,за Вас-и на ; Божура;.Нито тротоари, нито -междублоковото пространство е оправено .От 1985г.-до сега,никой не се замисля за тази зона .Но идват пак избори и пак нашият глас ще е валиден.Така свалихме Йоан ,по същият начин и ВАС.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
Български тенис
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: