Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (4)
Щангистът Карлос Насар: На Европейското в София ще дам всичко, на което съм способен
Автор: Георги Куситасев 14:31 / 17.11.2023Коментари (0)297
© Фокус
Карлос Насар, който е световен и европейски шампион, както и световен рекордьор по вдигане на тежести, в интервю за "Фокус" след страхотното му завръщане.  

Здравей Карлос, идваш в студиото на “Фокус" след страхотно завръщане на международно ниво, след тежката контузия, която лекува 6 месеца. Събра двубой от 385 кг в категория до 89 кг за своя отбор “ТШФ Хансхайм" в Бундеслигата. Очакваше ли този резултат?

Да, очакван беше резултата. Можех и по-добре, но оставих това засега.

Какво ще рече по-добре?

Ами можех и повече да вдигна, там се чувствах доста добре, но сега ми предстоят още състезания и ще запазя тези резултати за по-големи състезания.

Получи тежка контузия, срязвайки ахилеса си, в началото на май. Какво си помисли след случилото се? Лекарите казаха, че може да не те видим да вдигаш отново големи килограми, дори мечтата за титла от олимпийски игри сякаш започна да се изпарява у запознатите със спорта.

Не съм се съмнявал дори, че аз няма да мога да спортувам отново. Наистина, в този момент трябваше да си задържа психиката максимално, както и направих.

Както си говорихме преди малко, не съм спирал да тренирам. Фокусът ми беше да се възстановя по най-бърз начин.

Въпреки това ти се завърна с 365 кг, въпреки контузията на мемориалния турнир “Милен Добрев" в Пловдив и сега с този резултат, който е само 10 кг под световния ти рекорд от Евро 2023 в Ереван, Армения. На какво се дължи това бързо възстановяване? Все пак срязване на ахилеса е нещо много сериозно за твоя спорт.

След срязването на ахилеса си събрах един голям екип от хора, които доста силно ги вълнуваше моето бързо възстановяване, и които ме подкрепяха безусловно. От тях са “Физиозона", като цяло  възстановяването ми премина там и борбата психическата да се запазя психически.

Как се получи самата контузия? И внимаваш ли вече повече, защото до заветната ти мечта - олимпийската титла има по-малко от година?

Контузията се получи при инцидент, което нямаше как да мога да го предвидя. И все пак, аз винаги съм внимавал, както съм казвал не веднъж олимпиадата ми е мечта. И сега съм на крачки преди нея и не бих искал да си проваля по такъв нелеп начин мечтата.

Внимаваш ли вече повече, за да не получиш подобен род контузии и въобще като цяло контузии?

Ами да, внимавам. То тук като цяло грешката не беше моя в този инцидент. Просто се случи, това не е нещо, което можеш да предвидиш. Моля се Бог да ме опази до олимпиадата.

Кога свали гипса? И кога започна да тренираш?

Гипсът го свалих някъде месец, след като стана инцидента. А започнах да тренирам, може би... Аз като цяло не съм спирал да тренирам, но с гипса малко по трудно, от кръста нагоре само съм тренирал. И вече с щанга започнах да тренирам на третия месец след инцидента.

Изпитваше ли страх първоначално, след като вдигаше щангата, защото все пак краката са основна част?

Страх не съм изпитвал дори за момент. Но крака ми беше доста ограничен тогава. Нямах пълното разгъване и сгъване на глезена, но постепенно го възстанових със здрава работа на мен и екипа от хора, който споменах.

А физиката? Със сигурност мускулът на крака ти е отслабнал, както и ти самият? Как го възстанови, до каква степен и изпълваш ли вече категорията като килограми?

След инцидента бяха свалил доста килограми. Да, крака ми беше тръгнал да атрофира, но с физиотерапии доста, не го оставихме да атрофира напълно, с упражнения, които ми позволяваше гипсът да правя. Направих и режим на хранене. Гледах максимално бързо да си възвърна килограмите и да са качествени килограми.

Колко килограма беше свалил след контузията?

Между 10 и 15 кг бях свалил след операцията.

А сега в момента какви килограми си?

Сега в момента съм точно 89 кг, преди няколко часа се премерих.

Какво още трябва да подобряваш и изпитваш ли болка при изтласкване на 215 кг над главата си?

Изпитвам известни болки, да. Това все пак си е прясно още, но като цяло не е нещо, което е притеснително, не е нещо, което може да ме спре мен. Просто стискам зъби и се надявам тази болка да премине лека-полека.

А има ли шанс отново да има скъсване?

Докторите ми затвърдиха категорично, че отново няма как да се скъса.

В момента на облекчен режим ли тренираш, заради контузията или..?

В никакъв случай на облекчен режим, дори в момента тренирам повече от преди. Преди тази контузия, ако се изисква еди какво си натоварване от мен за олимпийски шампион, сега натоварването трябва да ми е двойно, за да се случи това нещо.

Разкажи на нашите слушатели как преминава един твой тренировъчен ден?

Закуска в 08:00 часа, след това отивам в залата в 09:00 - 09:30 ч. и започвам първо със стречинга, след това упражненията за ахилеса, упражненията за прасците, защото на единия прасец все още не мога да възстановя силата му.  След около 40 минути упражнения, започва вече тренировката с тежести.

По колко тренировки имаш на ден?

По две тренировки.

По две тренировки по колко часа?

По 3-4 часа.

Всяка една тренировка е по 3-4 часа?

Да.

Колко тежести са това?

Най-вероятно се събират повече от 20 тона, дори според мен към 30 тона.

20-30 тона на един ден?

На тренировка.

На една тренировка е това? Значи в деня над 50 тона вдигаш?

Да.

Можем ли да кажем, че Карлос Насар е напълно възстановен от травмата и ако не, то кога очакваш това да се случи?

Мога да кажа, че вече мога да постигна тези резултати, които съм постигал, макар и травмата. Напълно възстановен съм, да, но все още имам леки ограничения от този крак. Но това ще отшуми рано или късно не е нещо, което да ми пречи толкова много за състезанията.

Ще продължава ли да те преследва болката през цялата ти кариера? Какво казват лекарите?

То дори и в момента е леко деформиран ахилесът, но като цяло казват, че трябва да отшуми. Просто трябва движение, трябва движение да му възвърна гъвкавостта на ахилеса, би трябвало да отшумява.

А какво казват медицинските лица относно възстановяването ти и това, че само няколко месеца след бруталната контузия, ти вече вдигаш 385 кг двубой?

Аз по принцип малко избързах с тренировките. Не послушах лекарите, но все пак идва олимпиада и нямаше как да карам по редовния път. И малко по-рано започнах да тренирам, те не одобряваха това, но аз все пак си казах, че ще го направя така и така, дали ме подкрепят или не. И могат само да ми препоръчат най-лесния вариант да премина и през това.

Кое беше най-тежкото през тези месеци от световния рекорд, който постигна на Евро 2023 в Ереван през април, до ден-днешен?

Най-тежкото беше да гледам как ми подобряват световния рекорд след това. Пък аз лежа на леглото, без да мога да стана дори, камо ли да вдигам тежести, гипсиран до таза почти. Това ми беше най-тежкото психически да издържа.

Пропусна Световното в Саудитска Арабия, съжаляваш ли? Ако беше постигнал двубоя от Бундеслигата - 385 кг, щеше да си първи защото иранецът, който стана световен шампион - Мирмустафа Джавади стана номер 1 с 384 кг.

Изключително много съжалявах. Аз дори тогава също вдигах подобни тежести, съжалявам, че не участвах. Наистина трябваше да участвам.

Има ли нещо, което промени в себе си - тренировките, настроението, нагласата по време на тежката контузия?

Промених себе си единствено, че, аз и преди си бях дисциплиниран, но сега дисциплината ми е 10 пъти повече, защото гледам да вкарвам всички физиотерапии в тренировъчния си процес, всички хранения допълнителни, всички упражнения, от които се нуждае крака, за да няма допълнителни проблеми.

Направи ли те по-силен тази травма и периода, в който трябваше да я лекуваш? И кои бяха в основата да ти помогнат по-леко да преминеш?

Определено ме направи тази травма по-силен. Доста хора участваха във възстановяването ми като Виктор Нинов, кондиционен треньор, “Физиозона" като физиотерапия, за храненето "Арнолд Фууд", семейството ми също много ме подкрепяше в това, което правя. И като цяло, постигнахме изумителен резултат.

А как стоят сега нещата със заплащането? Всичко ли е изчистено от страна на Федерацията към състезатели и към теб?

Ами за изчистено, заплатите са ни платени, вече са ни възстановили заплатите, за което беше скандала по-рано. Надяваме се повече да няма такива проблеми.

След контузията, какви тежести вдигаш на тренировка? Има ли такива, доближаващи се до световния рекорд и колко вдигаш въобще?

Засега ще го запазя в тайна. Единствено мога да кажа, че определено се доближава до световния рекорд. И в момента, в който се усетя готов, възможно най-скоро ще направя отново световен рекорд.

Това кога най-рано може да се случи?

Ако сме оптимисти, може би между 7-и и 15-и декември.

Тогава къде ще има състезание, на което ти ще вземеш участие?

Тогава ще има състезание в Катар - олимпийска квалификация. И се надявам там всичко да мине по план.

Тази олимпийска квалификация теб не те касае, предполагам, защото ти си си подсигурил квотата за игрите?

Да, аз съм си подсигурил квотата за Игрите обаче, това е една от квалификациите, която е задължителна и трябва всички, които искат да участват на олимпиада да присъстват, дори да се явят за кантар. Пък вече, ако и решат да участват моите най-големи конкуренти, ще стане доста интересно състезание.

Точно за тях щях да те питам. Антонио Пицолато от Италия и иранеца ще вземат ли участие?

Не знам дали ще вземат участие, но ще са там 100%, дори и за кантар, ако са само. Китаецът ще е там също, и двамата китайци. Като цяло мисля, че съм готов да ги победя.

Със световен рекорд?

Със световен рекорд, да. Като цяло в тази битка, който победи 100% трябва да направи световен рекорд, доста е ожесточена.

Има ли вече заявки на част от състезателите и въобще твоята заявка със сигурност ще излезе преди това?

Все още не знам дали са излезли заявките, но те не са и чак толкова важни. То едно е да го напишеш, друго е да го направиш.

В предходно интервю пред “Фокус" каза, че можем да видим от теб двубой в тази категория от 420-430 кг, но сега след тази зверска контузия, реално ли е да вдигнеш подобни килограми?

Абсолютно реално е. Най-вероятно ще ми трябва повече време за подготовка, повече време за трениране и доста работа, доста работа наистина. Доста труд трябва да се положи не само от мен, а и от екипа от хора, който стой зад мен  и така.

Добре, да разбираме сега, че целта на следващото състезание е световен рекорд, предполагам в двубоя?

То най-вероятно ще се стигне до световен рекорд, ако единствено участват моите конкуренти, ако не участват, ще вдигна такава тежест, колкото да стана пръв.

Аз щях да ти пожелая да вдигнеш едни 400 кг двубой, поне, тоест, световен рекорд, а тези 420 -430 кг на олимпийските игри догодина.

Благодаря много за пожеланията.

След това какво ти предстои? След турнира в Катар?

След турнира в Катар отново имам Бундеслига. Аз дори преди турнира в Катар също... На мен дори заради това ми е толкова напрегнато, защото имам много състезания. Преди състезанията се правят леки тренировки, нямам толкова време за тренировки. Преди Катар съм на Бундеслигата, от Бундеслигата летя направо за Катар. После се връщам отново в Бундеслигата да вдигам и след това вече чакаме Европейско първенство, което ще се състои тук в София.

За него какви са ти очакванията, предполагам ще искаш пред родна публика най-малкото да ни зарадваш със златен медал, но си мисля, че може и нещо повече?

Наистина, на това Европейско ще дам всичко от себе си, което мога, за да зарадвам родната публика, защото досега никога не съм имал това удоволствие да вдигам на наша земя, пред наша публика.

Кога ще се проведе Европейското?

На 11 февруари, мисля, че би трябвало да вдигам аз.

Пожелаваме ти и там титла. Евентуално и рекорд и там да направиш.

Благодаря.

За финал, има ли нещо, което би искал да добавиш или да благодариш на някого?

Благодаря на всички хора, които ме подкрепят, дори морално, дори и в социалните мрежи. Наистина, за мен това е огромно удоволствие и огромна мотивация да продължавам напред.

Благодарим ти, че отдели време за интервюто.

Удоволствието е мое.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Инспектираха "Арена Бургас"
Италиански клуб покани футболен талант от Бургас
700 акробати от 17 държави са в Бургас за участие в престижен турнир с ранг Световна купа
Григор Димитров разкри причината за ранното отпадане в Мадрид
Балкан поведе в полуфиналната серия с Черноморец в НБЛ

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: