Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Що е то SSL Gold Cup и защо е толкова важен за българското ветроходство
Автор: Живко Кръстев 16:20 / 30.11.2023Коментари (0)417
©
SSL Gold Cup е доста атрактивен формат, който събира най-добрите състезатели по ветроходство на нациите. Мисия и цел на организаторите е той да достигне до олимпийското семейство. През 2032 г. на Олимпийските игри има демонстрационен ивент, на който този формат ще участва. Това каза сърфистът Илияна Стоилова в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус". Тя е част от отбора по ветроходство, който вече втора година представя страната ни на Световната купа на нациите в Гран Канария, Испания. 

По думите й представянето на страната ни на такова високо световно ниво е невероятна възможност. "По време на състезанието нашите състезатели се запознават с наистина велики имена във ветроходството и това е една огромна мотивация за младите ветроходци“, каза Илияна Стоилова.  

Капитан на отбора е Явор Колев, който има 30-годишен опит във ветроходството. Йоан Колев участва на позиция грайндер. На позиция баумани са Михаил Берберов и Борис Минков, а мид баумани – Радослав Гавраилов и Христо Младенов. Ина Илиева е на позиция питман, а флоутър е Иван Георгиев. На позиция тримери на грот са Валентин Недялков и Иво Тодоров, а тримери са Ивайло Ангелов, Александър Димитриев, Мария Александрова. Тактик е Любен Тенекеджиев. 

На 3 декември на живо във Варна ще може да се гледа големия финал на SSL Gold Cup. "По време на това събитие ще може да се разпознаете с част от отбора и ще се разкажат много интересни неща, какво предстои за отбора, каква ще бъде новата селекция“, каза още Илияна Стоилова.  

Ина Илиева, която също е част от отбора, смята, че Българското Черноморие е изключително подходящо за ветроходство. "Лятото имаме доста стабилни ветрови условия, имаме вълна, което прави карането по-интересно. Имаме идея след време да поканим SSL да проведе някое от събитията на Черно море“, каза тя.  

Условията за това са да има хубави и уредени пристанища. "Бих казала, че Бургас и Варна са доста добри пристанища за такъв тип състезания“, допълни Ина Илиева. 

По думите й материалната база в България не е на високо ниво. "Много малко хора могат да си позволят чисто нови лодки с чисто нови ветрила. Малцина са отборите, които имат възможност да го правят. Едно платно например струва около 10 000 евро и при скъсване на главното платно ти отива цялата регата, защото нямаме резервен грот и няма как да продължим. Може да се наложи да отпаднем за целия сезон, защото подкрепа от страна на държавата няма“, обясни Ина Илиева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Стана ясно дали Никола Цолов има шанс за титлата във Формула 3
Време е за Олимпиада!
Официално: Александър Везенков се завърна в Олимпиакос
Страхотни коефициенти за изненада на Ботев срещу ПАО в Лига Европа
Еманюел Макрон покани Стефка Костадинова в Лувъра

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: