Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Областният управител отвърна на Общината за пропадналата велоалея
Автор: Иван Сотиров 17:53 / 30.11.2023Коментари (1)2446
© Burgas24.bg
Областният управител на Бургас Пламен Янев отговори каква е причината за забавянето на укрепването на терена по така наречената велоалея от Солниците до "Сарафово“, предаде репортер на Burgas24.bg.

Янев посочи, че вариантите за действие са два. Първият е държавата, чиято собственост е територията, да извърши сама укрепване на този терен. Това ще включва обаче само ограничаване на абразията и ерозията. Вторият вариант е теренът да бъде прехвърлен на Общината, която да реализира свой собствен проект.  

"След близо двегодишните опити за манипулация на общественото мнение и изопачаване на обективната истина относно реалната ситуация на пропадналия участък между Солниците и кв. "Сарафово“ за пореден път се налага да обясня каква е истината, документирана и изказана от 3 правителства и трима областни управители, а не какво някой казал някъде. Учудвам се как вече 2 години в обществото се разбра, че има незаконно строителство на държавен терен и нито една институция не самосезира да попита: кой го е изградил, има ли вложени обществени средства и трябва ли някой да понесе отговорност?“, каза пред журналистите областният управител. "Имаме незаконно строителство върху държавен терен. Асфалтиране на бивш технически път и полагане на осветление. Всичко това е извършено извън всякакви строителни норми. Било е позволено да се разхождат пешеходци и велосипедисти, мисля, че по едно време имаше и влакче, което преминаваше. Това е поставяло в опасност всички, които са били там“, добави той.

Според Янев "информацията от Общината е на 90% на принципа "един човек каза“. Той коментира казаното, че някой се е срещнал с някой от МРРБ и му било казано, че проектът на Общината, която тя сама си е изготвила, може да бъде внесен от областния управител и да бъде финансиран така: "Аз като областен управител също се обадих на човек в МРРБ, който ми каза, че среща е имало. На тази среща е потвърдено неколкократно мнението на МРРБ, че този проблем трябва да бъде решен, но понеже няма свлачище, няма как да се финансира по този начин.

Каква е хронологията:

През февруари 2023 от тогавашният областен управител проф. Нейкова изпраща писмо до кмета Димитър Николов с два варианта. Първият - Областна управа да укрепи този терен. Според втория, ако Общината иска да реализира конкретен проект, би било добре тя поиска терена от държавата. Отговор за това не е получен. През месец май се получава проект от Общината. Той е за реализиране на укрепване с доста дейности в полза на гражданите. Отново е указано, че областният управител, ако изпълни проект, той ще е само за ограничаване на абразията и ерозията. Затова е най-добре общината да предостави предварително становище, че ще поиска този терен. Следва напомнително писмо през август. Като преди това през юни има писмо от МРРБ, в което се посочват отново двата варианта. След последното писмо Общината е съобщила, че при определени обстоятелства ще приеме терена. А те са - ново картографиране на района, тъй като там има изчезнал паж.

Областният управител изтъкна, че в най-кратки срокове е изпратил писмо до Министерство на туризма, както и второ - напомнително. Чувал се е с министъра на туризма, който се опитва в най-кратки срокове да реши този проблем.



Още по темата: общо новини по темата: 8
19.04.2024 »
02.04.2024 »
20.11.2023 »
20.11.2023 »
22.02.2023 »
29.11.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.12.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: