Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радев: Качествените институции са ключът към конкурентоспособност и високо качество на живот
Автор: ИА Фокус 09:18 / 08.02.2024Коментари (0)484
©
Качествените институции са ключът към конкурентоспособност и високо качество на живот. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на участието си във форума "The World Ahead 2024", организиран от изданието "The Economist", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът участва в панел, посветен на икономиката и енергетиката 2023-2024 г. По думите на държавния глава именно институциите създават разлика между развитието на държавите, защото от тях зависят независимостта на правосъдието, свободата на медиите, защитата на бизнеса и на собствеността, подобряването на бизнес средата, както и средата за развитие на всеки гражданин. "Това остава и най-голямата задача –да се борим, така че да имаме качествени институции", допълни той.

България е отворена икономика, част от европейското и глобално икономическо пространство и то във време на икономически, политически и социални промени в глобален план в една много сложна среда за сигурност, посочи президентът Радев. Той отбеляза, че бизнесът в България успява на този фон да бъде гъвкав и адаптивен и да придвижва икономиката напред. Държавният глава открои развитието на нови, все по-иновативни и високотехнологични предприятия у нас, които дават висока добавена стойност, и подчерта ръста при корпоративната социална отговорност и дуалното обучение, както и инвестицията в човешки потенциал.

В изказването си Румен Радев открои редица предизвикателства, които влияят върху света: войната в Украйна, новите кризи в Близкия Изток, нестихващото напрежение в Далечния Изток. По думите му България трябва да търси начини да се адаптира при тези динамични промени и да си дава сметка преди всичко за предизвикателствата пред разгръщането на икономическия потенциал на страната. Като най-значими той определи демографската криза, тежките регионални, икономически и социални дисбаланси, липсата на свързаност - вътре в страната и с нашите съседи, качеството на образованието и липсата на достатъчно работна сила, изоставането при внедряването на дигитализация и иновации в икономиката и обществения живот, липсата на енергийна стратегия.

Най-важното е да имаме яснота в целите и приоритетите, които си поставяме, заяви Румен Радев и подчерта, че членството в Шенген, Еврозоната и ОИСР се определят като стратегически национални цели в политическото пространство, "но всеки, който се опита да постига тези цели не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка". Румен Радев посочи, че пътят за тяхното постигане не са срещи, външен туризъм, безкрайни преговори, а устойчиви социални и икономически политики, защото те са преди всичко средство за постигане на най-важната цел - българите да живеят сигурно и по-добре утре, отколкото днес.

Държавният глава прогнозира, че 2024 г. ще бъде година на адаптация на България и на българската икономика към голямата геополитическа динамика и най-вече оползотворяване на нашите конкурентни предимства и възможности. Той посочи, че страната ни има потенциал в множество области и постави въпроса доколко успяваме да го оползотворим. Като пример даде географското ни разположение, чиято значимост се увеличава на фона на войната в Украйна. Сухопътният и въздушен трафик през България нарастват експоненциално, носят много приходи, авторитет и влияние. Може да се направи много повече, призова президентът и открои постигнатото от служебните правителства само за 10 месеца по отношение на енергийната, транспортна и дигитална свързаност на страната ни и в региона. По думите му, ако инерцията от постигнатото бъде продължена, България може да бъде реален фактор за целия регион, по отношение на икономическата, транспортна, енергийна, дигитална свързаност и развитието.

Най-големият залог за успех на България, по думите на президента е, създаването на условия за разгръщането на таланта на нашите млади хора. Българските ученици и студенти са в призовите места на всички международни олимпиади по природни науки. "Предизвикателството е как да трансформираме този невероятен капитал, който имаме, в иновативна икономика. Как нашите университети от образователни центрове да станат научно-изследователски центрове", заяви той и посочи Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ "Св. Климент Охридски" (INSAIT) като един добър начален пример.

Запитан какви очаквания има за работата на правителството, Румен Радев заяви, че е важно какви са неговите приоритети. Ако правителството се стреми да решава предизвикателствата пред обществото и ако основната му цел е България и българският просперитет, той би бил най-големият им поддръжник. Ако целта на управляващите е благото на дадена партия и получаването на повече власт в рамките на коалицията, това няма да е продуктивно.

Относно политическото му бъдеще след края на мандата, Румен Радев отбеляза, че е възпитан със силна ценностна система и винаги е бил посветен на просперитета на държавата и ще продължи да прави това.

Президентът коментира в отговор на въпрос за възможностите за постигане на мирно решение на войната между Русия и Украйна, че устойчивото решение на военния конфликт не е на бойното поле, а в дипломацията.

На форума в София участваха представители на бизнеса и на институциите. Президентът Румен Радев беше придружен от съпругата си Десислава Радева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: