Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Усвояват територии около "Банево" и "Ветрен", към морето нямало накъде
Автор: Екип Burgas24.bg 12:33 / 25.01.2012Коментари (2)2505
© Burgas24.bg
Самият общ устройствен план на Бургас, който вече е приет, дава ясна регламентация кои жилищни зони на града ще се развиват. Костадин Марков, който е заместник-кмет по строителство в общината посочи, че самата градоустройствена процедура за Кьошето е пред приключване.

"Там говорим за Подробен устройствен план. Мисля, че сроковете за обжалване изтекоха. В момента предстои съгласовка в едно от министерствата. След 5-6 месеца там ще може да се проектира инвестиционно. Територията около Капчето също имаше предвидена някаква жилищна зона, но това не е в никакъв случай най-голямата част, която се дава за развитието на жилищното строителство. По-скоро около кварталите Банево и Ветрен ще се усвоят територии, където градоустройствените показатели ще предлагат едно доста ниско строителство с много въздух, което да даде възможност и Бургас да има един квартал с ниско застрояване, с много хубаво местоположение. Там районът е разкошен, има минерална вода. Надявам се след като отмине кризата Бургас да се развива натам. Около морето няма накъде",каза Марков.

Вече има съставен Подробен устройствен план на кв "Крайморие", на Кьошето, на кв. "Сарафово", като той изрази надежда да се предпази от застрояване местността Отманли. По думите му единствения изход за жилищно строителство е може би около Мандренското езеро, и "Банево" и "Ветрен". "По принцип наистина преди години се е работило по този начин - ето ви едно парцелче, застроите си го, пък после ще правим градоустройства, общи устройствени планове. В момента нещата са канализирани. Винаги първо се прави Общият устройствен план, след това ПУП-ове, които регламентират ясно инфраструктурата и след това вече инвестиционното проектиране. Съгласен съм, че до момента нещата бяха объркани, но тази администрация имаше волята и го направи, сложи ред. Ако ме питате имаме ли сили всички изброени територии да им изградим инфраструктурата, аз ви казвам, че нямаме, но не и необходимо. ОУП просто дава възможност тези територии да се усвояват. Вече на мен ми се иска с партниране на частния бизнес, в зависимост от нуждите на пазара, от жилища или някакви промишлени производства, тези територии постепенно да се развиват. Важното е, че ще се развиват регламентирано. Но нито община Бургас, нито държавата на този етап, според мен, могат да на този етап да изпълнят инфраструктурата на цели комплекси, преди там да бъде заявен инвестиционен интерес", посочи зам.-кмета.

Марков би искал да се дадат форми, със закона за публично-частното партньорство, който да даде възможност за партньорство с частни предприемачи, като по този начин би се облекчил бюджета на община Бургас, а от там да се спестят и средства от бургаските данъкоплатци.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е старо и ново наименонание приемаш или не това е..
Aнонимен
на 26.01.2012 г.
0
 
 
Стига с тези турцизми - "Кьoшето"! Нарича се "Ъгъла".
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
Български тенис
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: