Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Порточанов: Събев си направи къща с парите от Чиликов
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 25.07.2008Коментари (0)1682
© Burgas24.bg
- Г-н Порточанов, вярно ли е, че след скандалното решение на бургаския окръжен съд е настъпил срив в отношенията между Митко Събев и Денис Ершов?

- Това не мога да го коментирам, макар да съм дочул нещо такова. Дали е факт, или е някакъв блъф, не знам. Някога Събев ми каза, че Денис е останал с впечатлението, че Митко има пръст в неговото изгонване от държавата. Трябва да попитате един от двамата, макар че аз считам, че това не е вярно. Сега обаче отношенията им дали са добри, или са в някаква друга фаза, просто не мога да кажа.

- Каква е цялата истина около този съдебен казус, откъде е тръгнало всичко?

- Ако съдия Ирина Сурчева не е взела пари, значи някой й е оказал натиск. А аз не искам да допускам, че е взела пари за това решение. До този момент отзивите за нея бяха за непробиваем човек, който се води само от истината и законността. Но след вчерашното (б.а. - сряда) и осиране като съдия и юристи, и специалисти започнаха да разсъждават, че или някой й е платил, или е оказан натиск, или просто е некомпетентна. Всички възнаграждения на служителите, треньорите, длъжностните лица, медицинския екип, работниците и др. в Нефтохимик от 1990 година, когато аз бях президент на сдружението с нестопанска цел, и от януари 1999 година, като търговско дружество, в което аз бях мажоритарен собственик, се получаваха на базата на утвърдено щатно разписание от общото събрание. Към този момент, когато аз съм бил изпълнителен директор и председател на съвета на директорите, и мажоритарен собственик, общото събрание е утвърждавало възнаграждението на изпълнителния директор и всички работещи в търговското дружество "Нефтохимик". Тя никъде не коментира, затова казвам, че е правен абсурд нейното смешно решение. Защото, за да кажеш, че един трудов договор е недействителен, трябва да се води отделно съдебно производство, което е в друг съдебен процес. На основание член 74, 75 и 271 от Кодекса на труда там се третират тези неща, те са категорични в моя полза. Освен това добросъвестно получените възнаграждения са недължими. Отделно давностният период от три години, за да се потърсят тези пари, отдавна е изтекъл. Не всички решения на съвета на директорите и на общото събрание стават факт. Много решения се взимат и не стават факт не само в това търговско дружество. И в парламента се взимат решения, които невинаги се изпълняват. Пак казвам, това решение е срам за съдебната ни система и вчера (б.а. - сряда) Европа се произнесе с осъдителна присъда именно за същата тази система.

- Казва се, че нямате нищо на ваше име?

- Това е без значение. Да не би Събев да има нещо на свое име.

- Или пък, че сте беден като църковна мишка?

- И това не е техен проблем. Аз зная, че не съм крал и че не съм отклонявал пари от трансферите на Чиликов, Милен Георгиев и Груев, както направи Събев. Всичко е влизало в клуба. Питайте Събев, даже се обърнете към шефа на НАП, на ДАНС, искайте проверки. Доколкото аз знам, в момента се извършват някакви проверки в Акулите, Нафтекс и Спартак (Варна) за свързани лица и начин на финансиране. Поискайте с писмо от Петко Сертов и Мария Мургина да извършат проверки. Трябва всички да разберат, че в тази държава са равни пред закона. Не може съдията да бъде по-равен. И всички говорят за наказателното съдопроизводство. Това е голямата заблуда. Гражданското производство е основното, което спира инвеститора. Защото хората нямат доверие в гражданското производство, не само в наказателното. Но основното е гражданското производство, какъвто е случаят с мен. Аз съм взел от себе си от единия си джоб и съм го сложил в другия си, така ли? Но 80 процента от българския бизнес крие данъци и продължава да го прави. Да, но в един момент Европа казва, ало, няма да ви търпим, търпението ни се изчерпа. Не може по един казус да се взимат две, а в някои случаи и по 14 решения. Абсурд. Пламен Киряков е кум на заместник- председателката на бургаския окръжен съд Марина Маринова, чийто мандат изтича скоро. Правете си изводите. Скоро един голям бургаски бизнесмен ще сезира всички компетентни институции за това какви ги вършат Марина Маринова и нейният екип - Росица Темелкова, Кремена Лазарова, Даниела Михова, Албена Зъбова и Ирина Сурчева. На тази Росица Темелкова навремето осигурявах пари за лечението на майка й и тя за благодарност пише едно смешно решение срещу мен преди шест месеца. Моето мълчание от четири години насам за безобразието в съдебната ни система свърши, край!

- Ще платите ли тези 800 000 лева?

- Как ще ги платя!? Има още две инстанции за обжалване и пак няма да ги платя. Ако тук не остана удовлетворен, ще отида и до европейски съд, защото се нарушават правата на човека. Не може всички съдии да бъдат корумпирани. Правиха ми две проверки и на мен, и на сина ми и какво - нищо. И сега няма нищо. Чист съм и няма от какво да се страхувам и притеснявам.

- Откъде идва тази атака срещу вас?

- Естествено, идва от Митко Събев. Той казва така: "В тази шибана държава ще правя, каквото си искам. Ще си плащам, ще подкупвам, защото аз харча пари на акционерите, а не свои собствени". Точно тази шибана държава трябва да постави Събев на мястото му. А не да говори глупости, че щял да инвестира 500 милиона в нов стадион „Черноморец". Казва, че парите щели да дойдат от американски банки. Първо, всеки знае какво става в момента с банките в Америка. А, и второ, той няма право да посещава САЩ, докато Порточанов има целогодишна виза. Към него има отказ да влиза в Америка.

- Значи имате доказателства за негови финансови злоупотреби?

- Не знам дали са злоупотреби, но прибра парите от трансферите на Чиликов, на Груев и Милен Георгиев. И това трябва да го докажат компетентните органи. Парите от трансфера на Чиликов ги прибра Събев и си направи къщата във Варна. И аз съм готов да застана пред детектор на лъжата, ако иска - и той, и да се види кой лъже и кой е прибрал парите. Отклонил ги е по своя сметка, не зная дали с Батков или с Баждеков се е разбрал, но най-вероятно е с Батков. Не ме и интересува с кого се е разбирал. Излъга ме мен, че са открили сметка на клуба в банка в София, не знам си какви и такива приказки. На следващата година му казвам: "Митко, парите ги няма, искам по най-бързия начин да дойдат". Тогава той ми каза: "Направих си къща". Отвърнах му, че напускам клуба, но рано или късно тези пари трябва да се върнат в клуба, обвиних го, че е извършил престъпление.

- Като част от Изпълкома не мога да не ви попитам докога БФС ще толерира отборите със свързани лица?

- Фактът, че ние наказахме Нафтекс и Акулите с по 50 000 лева през миналата година, доказва безспорно, че те са със свързани лица. Никой от Изпълкома не е искал да бъдат вадени клубовете от съответните групи, но трябва да бъдат наказани виновните, а те са Събев и Киряков. Те са свързаните лица. Към днешна дата продължава фирма „Рос ойл" да притежава 34 процента от Спартак (Варна), а „Рос ойл" е 100 процента собственост на „Петрол холдинг". Значи и Спартак (Варна) е вътре в кюпа като свързано лице. Питайте Боби Михайлов защо пази Събев, защо някой от колегите в Изпълкома е решил да ги пазят. Обадете му се на Боби и го питайте, нали са доказано свързани лица, какво чакате? Пореден факт, за който се сетих, е за друг съдия, но този път футболен. Антон Генов от една седмица почива в хотела на „Петрол холдинг" в Поморие с гаджето си или с жена си, не знам. Това не е ли конфликт на интереси? Дотук беше Антон Генов като съдия. Как ще свири мачове на Акулите и Нафтекс? Да си заминава и Антон Генов.

Източник: в. "Меридиан Мач"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Впечатляващо! Янко Янков разби нов конкурент в Звезде Гранда и доближава финала
Григор Димитров стартира с победа надпреварата в Рим
Черноморец търси изравняване на серията с Балкан в полуфиналите на НБЛ
Григор Димитров стартира атака на титлата в Рим днес
Инспектираха "Арена Бургас"

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: